Фирмата производител е германска

"До 2 г. ще имаме първите произведени в България електромобили. В събота ще могат да се видят пред Министерството на икономиката". Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Фирмата производител е германска и се казва e.GO Mobile. Компанията е една от двете с хомологация за ЕС (издаване на разрешителен режим от официален орган). 

Кирил Петков: Привлякохме европейска компания за производство на електромобили

Меморандумът все още не е подписан, така че не трябва да говорим напред във времето. Най-хубавото е, че друга голяма фирма в България - Bosch, ще дава много от частите за тези коли и те ще бъдат произвеждани у нас“, допълни той. И подчерта, че в този случай не говорим само за асемблиране, а за клъстър.

„Това е целта, за която съм се борил в последните 6-8 седмици, а именно да имаме повече такива успехи. Ако не беше излязло в новините, не бих го казал. Имаме още няколко дни преговори“, каза още Петков. Той определи като "абсолютни глупости" твърденията, че по тази сделка се се работело от дълго време.

602 чужди компании имат инвестиционен интерес в България

„Те бързат, защото в момента конкуренцията за електромобили е голяма. Който излезе първи на пазара с най-новите коли, има предимство. Надяваме се, че в събота ще можем да ви поканим да видите самите коли пред Министерството на икономиката“, допълни Петков.