Той е домакин на инициативата „Три морета” в София

Оптимист съм, че Централна и Източна Европа ще станат по-привлекателни за стратегически инвестиции от голям мащаб в рамките на инициативата „Три морета”. Това каза президентът Румен Радев при откриването на бизнес форума в рамките на започналата днес в София Шеста среща на върха за инициативата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

През тази година България е домакин на „Три морета”, която обединява 12 страни членки на ЕС от региона между Адриатическо, Балтийско и Черно море - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия. Партньори са САЩ, Германия и Европейската комисия.

Румен Радев изтъкна, че Инвестиционният фонд към инициативата „Три морета” продължава да се развива като нов подход към използването на частния капитал, бизнес сътрудничеството и публично-частните партньорства. Президентът посочи, че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати. Радев изтъква, че само през последните месеци има конкретни резултати - инвестиции в енергетиката, транспорта, дигитализацията.

„Надяваме се, че тази динамика ще се ускорява и занапред”, каза Радев и допълни, че България ще продължава да следва този нов подход по пътя към глобалните капиталови пазари и публично-частните партньорства.

Байдън пред участниците в „Три морета”: Има невероятен потенциал, за да се подобри просперитетът на този регион

Държавният глава изтъкна още, че инициативата „Три морета” се е доказала като платформа за диалози, като стратегически линии за насърчаване на икономическото развитие чрез енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност, за да може страните да достигнат повече свързаност и кохезия.

„Страните по инициативата разбират, че това е амбициозна и сложна цел и необходимите средства надвишават това, с което разполагат в момента, но знаят добре и какъв голям потенциал имат, който може да бъде използван в сътрудничеството помежду им, за да получат обществената подкрепа, да прилагат нови иновативни модели за бизнес партньорството, за интелигентното развитие”, отбеляза Радев.

„Продължаваме да мултиплицираме модела и това е посоката, в която трябва да се движим и да не забравяме, че като държави и правителства трябва да подобрим планирането, координацията, за да можем да използваме максимално нашите бюджети и европейските фондове”, каза държавният глава.

Кристалина Георгиева за икономиката: Най-накрая се вижда светлина в тунела

Той допълни, че не трябва да се забравя, че има и други възможности, за да бъде стимулиран бизнесът за постигане на конкурентоспособност и бъдещи икономически успехи, което изисква да се използват и прилагат иновативни подходи в енергетиката, транспорта и дигиталната свързаност. Президентът изтъкна, че България защитава нова визия за по-добра свързаност в науката, образованието, технологиите и иновациите.

„България стана координатор на проекта в трудни времена, продължаваме тази амбициозна дейност, за да постигнем набелязаните цели, за да подобрим координацията и да разширим обхвата на нашето сътрудничество”, подчерта Радев.

Президентът изтъкна и нарастващия международен интерес към инициативата „Три морета”.

„Три морета”: България е домакин на шестата Среща на върха (НА ЖИВО)

Срещата в София събра девет президенти - на България Румен Радев, на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, на Естония Керсти Калюлайд, на Латвия Егилс Левитс, на Полша Анджей Дуда и на Словения Борут Пахор, като президентите на САЩ Джо Байдън и на Литва Гитанас Науседа се включиха с видеообръщения, а президентът на Гърция Катерина Сакеларопулу е гост тази година на инициативата. Участват също министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович, вицепремиерите на Чехия Карел Хавличек и на Словакия Вероника Ремишова, заместник-министърът на външните работи на Австрия Петер Лаунски-Тийфентал, както и управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

ВСИЧКО ЗА ИНИЦИАТИВАТА „ТРИ МОРЕТА” ЧЕТЕТЕ ТУК