Има арестувани

Продължават спецакциите и арестите срещу купуването на гласове у нас. Полицията и Прокуратурата в Бургас отчетоха, че задържаните до момента в областта са 24, съставените предупредителни протокола са 712, а досъдебните производства - 18. Средно за глас се плаща между 10 до 150 лв., съобщиха още от прокуратурата.

Днес бяха арестувани кметът на поморийското село Бата и общинският съветник Пламен Огнянов. По неофициална информация у задържания кмет са открити списъци с имена, неуточнена парична сума. Сигналът срещу него бил подаден от местни жители.

Относно Огнянов, на последните местни избори, той влязъл с гласовете на ДПС в Общинския съвет в Поморие, но е изключен заради използване на преференциален вот.

На двата адреса на Пламен Огнянов не откриваме никого, а хората отричат да има търговия с гласове. От полицията в Бургас обаче заявиха следното:

„Схемите били различни - от пари на ръка, хранителни продукти, през ваучери за техника. Има обещания за опрощаване на заеми към определени физически лица, извършващи незаконна лихварска дейност. Включително сме се натъквали на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплатата е 5-цифрена сума”, каза Калоян Калоянов, директор на ОДМВР –Бургас.

Все още няма яснота каква част от задържаните ще получат обвинения за нарушаване на изборното законодателство.

Арестуваха кмета на поморийско село (ВИДЕО+СНИМКИ)

Във Великотърновско полицията също влезе в редица населени места. Домовете на трима кандидати за депутати и един кмет бяха претърсени. Съставени са им предупредителни протоколи.

Повече от 8 часа полицията чака кмета на село Водолей – Антоанета Тодорова, да се появи, тъй като и тя е в списъка за проверка. Тодорова, която е четвърти мандат кмет, все пак пристигна, но отказа коментар. По-рано през деня тя заяви, че ще съдейства на полицията.

Претърсване в домовете на трима кандидати за народни представители е имало във Велико Търново, Килифарево и Стражица. И на тримата са им съставени предупредителни протоколи да спазват изборното законодателство. А в района на Сандански бяха арестувани близо 10 души. В блокираното село Склаве твърдят, че силите на реда са използвали насилие.

„Счупиха вратата. Държаха пистолет към детето”, разказа местен жител.

Акция срещу купуването на гласове и в района на Сандански

Акция срещу купения вот имаше и в Асеновград. Традиционно в ромската махала се търгуват с между 30 и 50 лв. за глас. Материалите вече са в прокуратурата. По-любопитен е обаче сигнал за представителите на легендарния мото клуб "Хелс Ейнджълс" в града, които са били разпитвани за покупко-продажба на вот.

„Да, към днешна дата, има сигнал, че 3 лица от мотоклуб, намиращ се в града, ще участват в покупко-продажба на вота”, обясни Петър Бабугеров, началник на РПУ-Асеновград.

Мотоклубът е клон на легендарните американци от „Хелс Анджъйлс”. За да си техен член, минава поне година проучване и има 4 нива на израстване. Имат строга йерархия и мрежа по целия свят.

„Хелс Анджъйлс” са в България от 2014 година. Екипът ни не успя да открие заподозрените на адресите им. Роднините им отрекоха членовете на мотоклуба да се занимават с купуване на гласове.

По света името на „Хелс Анджъйлс”e свързано и с престъпен бизнес - като трафик на дрога и оръжия. В редиците им има всякакви хора от продавачи в магазин до политици. Въпросът доколко лидерите могат да бъдат активирани по поръчка или с цел при такава огромна членска маса остава отворен.