От сутринта на територията на цялата община тече полицейска акция

Арестуваха кмета на поморийското село Бата при поредната акция на МВР срещу купуването на гласове. Георги Георгиев, който управлява селото вече пети мандат, е един от задържаните тази сутрин. По неофициална информация в него са открити списъци с имена и неуточнена парична сума. Сигналът срещу него е подаден от свидетели.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Освен Георгиев е задържан и Пламен Огнянов -  общински съветник, влязъл с гласовете на ДПС в общинския съвет в Поморие, но изключен заради използване на преференциален вот.

Търговци на гласове обещавали от ваучери до трудови договори с 5-цифрена заплата

24 са задържаните до момента лица в Бургаска област за купуване на гласове. Това оповестиха на съвместен брифинг от полицията и прокуратурата в морския град. В момента от образувани 45 наказателни производства на територията на цялата страна, в Бургаска област те са 18, като броят им се увеличава постоянно.

„Схемите са различни. Съставяне на списъци с лични данни. Предлагане на хранителни продукти. Има и обещания за опрощаване на заеми към определени физически лица, извършващи лихварска дейност. Има и обещания за ваучери за техника. Натъквали сме се на договори за трудови правоотношения, в които размерът на заплата е 5-цифрена сума”, заяви Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас.