Ники Василковски представя неповторимата атмосфера на Предбалкана

Неповторима възрожденска атмосфера, свеж планински въздух. Няколко часа в прегръдките на Предбалкана и неговите гъсти гори са способни да ни заредят с енергия в уморителните горещи, летни дни.

Боженците (Боженци) е популярна туристическа дестинация между Габрово и Трявна. Селото е с древна история на над 600 години. Според преданията болярката Божана избягала от Търново през 14 век, когато турците превзели града. Тръгнала да търси убежище в планината.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Впечатляващият Еменски каньон (СНИМКИ+ВИДЕО)

Днес всеки квадратен сантиметър в архитектурно-историческия резерват носи духа на Възраждането. Уютни калдъръмени улици, снежно-бели къщи с широки чардаци, потънали в цветна премяна - всичко това напомня за разцвета на занаятите преди Освобождението.

Оставяме това архитектурно и историческо съкровище, за да поемем по 7-километровия маршрут към Трявна, друго сторическо населено място, запазило автентичната възрожденска атмосфера. 

Пътеката  към Трявна е широк коларски път с лек наклон в началото. Вървим през живописна широколистна гора, отвсякъде лъха на свежест, а изпод листата по земята надничат гъби.

ДОТАМ И ОБРАТНО: По следите на угасналия вулкан в Странджа (ВИДЕО+СНИМКИ)

Намираме манатарки. Едни от най-вкусните гъби по нашите географски ширини. Растат от юни до октомври, най-често именно в такива дъбови горички, където леко прозира слънцето. Ако човек я запомни добре, трудно ще я обърка с нейния близък двойник - дяволската гъба. Все пак, ако човек не е сигурен какво бере, по-добре да остави гъбата на мястото й.

След около 2 километра сред дърветата, излизаме на една от онези безкрайни планински поляни с поглед към величествените върхове на Балкана. Оттук нататък пътят започва да се спуска надолу към Трявна и долината на едноименната река, която прорязва града.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Къде се намира "Българският Стоунхендж"

Докато се движим сред уханията на планински билки, няма къде да се скрием от лъчите на палещото слънце. Едва непосредствено преди първите вили на Трявна пътеката влиза в рядка иглолистна гора и малко след това излиза високо над града. Целият преход е около 2 часа. 

Разходката е лека и подходяща за всеки любител на пешеходния туризъм. Няма резки стръмни участъци, но пък продължителното ходене пеш в жегата изисква сериозно количество вода. Освен това, ако сме оставили автомобила си в някоя от крайните точки на пътеката, трябва да предвидим същото време за връщане.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: По следите на феномена „Родопски въздух”

Разходката от Боженци до Трявна и обратно е пълноценно планинско преживяване, с което успешно можем да запълним един цял ден - да попием от богатата история на района, да наберем гъби в гората или просто да се отдадем на спокойствие и почивка.