Ники Василковски представя особения чар на Южното Черноморие

“Българският Стоунхендж” - така го наричат всички, които търсят някакво сравнение. Очарованието на древното каменно светилище, скрито в зелените гори на Странджа край Приморско обаче, едва ли има аналог.

Връщаме се 2-3 хиляди години преди Христа, когато главозамайващите каменни великани са били свещена част от живота на скримияните. По тези земи древното тракийско племе е почитало Бога Слънце и Богинята майка - Земята. Оформени от природата и доизваяни от човека, камъните са с колосални размери. С повече въображение може да се види брачното ложе на боговете, трона на жреца и разрушената от земетресение мегаструктура на астрономически слънчев часовник.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Тайните на крепостта Овеч край Провадия (ВИДЕО)

Процепът в центъра на светилището предизвиква масовия турист да се провре отдолу. Камъкът се нарича “Апостол таш” и се вижда отдалече. Застинал е като обърнато сърце - така че е истинско предизвикателство да минеш под неговото туловище.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Разходка по девствените брегове от Калиакра до Тюленово

Тайнственият “Бегликташ” дълго време е бил част от ловната резиденция на Тодор Живков. Така археолозите започват проучвания в района чак през 2003 година.

Повече гледайте във видеото.