Ники Василковски представя особения чар на Северното Черноморие

Северното Черноморие има особен чар през пролетта. Когато високите скалисти брегове се облекат в зелено, а поляните се изпъстрят с цветя, най-ветровитото място в България се превръща в приказна картина.

ДОТАМ И ОБРАТНО: По ръба на величествените Мелнишки пирамиди

Само на час път северно от Варна се изправяме пред възстановената порта на средновековна крепост, дом на българските деспоти от 14 век. По пътя към нос Калиакра, вдаден дълбоко в морето, са пръснати историческите останки на няколко епохи - най-ранната - още от 4 век преди Новата ера, когато носът е известен като „Тиризис”.

Суровата красота на Калиакра през вековете е родила поредица любопитни легенди. Една от тях разказва как 40 български девойки, водени от най-красивата - Калиакра, сплели косите си и скочили от острите скали в морето, за да се спасят от османските турци. С това предание се свързва самотна каменна арка на ръба на скалата.

Калиакра означава “добър (красив) нос”. Разрушителната сила на морската вода е изваяла непристъпни 70-метрови отвесни скали с безброй пещери. Носът се простира на 2 километра в морето. Според преданията Свети Никола бягал от турците. За да го спаси, Бог удължавал носа все по-навътре към морската шир и така се образувал полуостровът. Затова тук е построен параклис на името на Свети Николай.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Чанове и хлопки огласиха „Етъра” (ВИДЕО)

На север от Калиакра брегът е все по-интересен и живописен. Сред почти недокоснатата от човека природа на Камен бряг, на километри във всички посоки пейзажът е равен и предлага гледка без аналог. На брега обаче има едно специално място, особено оживено при първия юлски изгрев. Местността носи името “Огънчето” – представлява стар сондаж за природен газ, който отдавна не се експлоатира. Над половин век оттук обаче продължава да изтича газ, който подхранва вечния пламък.

На два километра от китното село Камен бряг природата е оформила огромна естествена скална тераса, покрита със зеленина. Царството на дивите божури - цяло поле с това защитено и рядко за страната цвете, което според преданията гони всички зли сили.

Встрани от легендите “Яйлата” съхранява останки от древна крепост, строена във времената на създаването на Българската държава. Човекът обаче е открил магията на живописния морски бряг много по-рано – още 5 хилядолетия преди Христа. Местността е осеяна с некрополи и обитавани през вековете пещери. Картираните пещерите са над 100, ползвани са за жилища, гробници или църкви.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Парадът на лалетата в Балчик (ВИДЕО)

Още по на север скалният бряг става забележимо по-нисък. В уютен залив е закътан рибарският пристан на “Калъч кьой” - Селото на сабята. В червеникавите скали край днешно Тюленово земните сили са изградили над 70 естествени пещери, както и единствения по нашето крайбрежие скален мост. Стърчащите във водата остри зъбери разказват истории за пиратски набези, потънали кораби и легенди за изгубени съкровища.

Цивилизацията е направила опит да превземе района в средата на миналия век, когато именно тук е открито първото нефтено находище в България. За него все още напомнят разпръснатите около брега метални резервоари и ароматът на сяра, който се носи с водата, бликаща от земните недра.