Милиони години назад този район е бил дъно на езеро

Огромни пясъчни великани. Издигащи се величествено в полите на планината и пазещи живописни плодородни долини, окъпани в цветовете на природата. Редовият турист често стига до Мелник, но истинската прелест на пясъчните пирамиди се крие по пътеките около малкия град, скрит в прегръдката на Пирин.

Тръгваме към Роженския манастир. 6-километровата пътека започва от Музея на виното в Мелник и следва добре оформеното корито на пресъхналата река. След като и последните къщи остават зад гърба ни, движим се по равен път, който се вие между стърчащите от двете страни пясъчни феномени.

Първата част на този маршрут определено е изморителна, ако преминаваш оттук в слънчево и горещо време. Върви се по пресъхналото корито на река. Затова е хубаво още от Мелник да се заредим с достатъчно вода.

От двете си страни реката предлага десетки местенца, подходящи за почивка сред тишината и спокойствието на този зелен рай. Следвайки маркировката, поемаме по стръмната част от маршрута, която ни води към сърцето на пирамидите и към най-божествените пейзажи в околността.

Изкачването си струва. От най-високата точка на пътеката, след която е спускането към Роженския манастир, се вижда цялата територия, на която се простират пясъчните пирамиди.

50 квадратни километра. Милиони години назад този район е бил дъно на езеро. Впоследствие природата се е развихрила, водата е издълбала насъбралите се наноси и е нарисувала криволичещи долини. С помощта на ерозията, около тях са останали внушителните земни великани.

Някои пясъчни пирамиди са високи над 100 метра. Гледката от тази височина е впечатляваща. А усещането да се движиш по ръба на пирамидите е наистина неповторимо.

Щом сме стигнали дотук, пътят надолу към Роженския манастир е около 10-15 минути. Освен че е подходящо място за отдих, светата обител е с многовековна история. Изпепелявана е от пожари. Съхранява копие на чудотворна икона на Света Бодородица. В началото на 20 век за собствеността на манастира възниква спор между Гърция и България, разрешен от арбитражния съд в Хага в полза на нашата страна.

Това не е всичко. Съвсем близо до Мелник се вие още една живописна пътека, от върха на която можем да видим целия град. И не само.

Точно 300 са стъпалата, които се вият към върха на платото „Свети Никола”, непосредствено край последните къщи в източния край на Мелник. Отгоре някога е имало средновековен манастир. Към днешна дата на отвесната скала е кацнал уютният малък параклис „Света Зона”.

Посрещаме залеза тук, на 100 метра над Мелник в обятията на пясъчните пирамиди и хилядолетната история на Югозападна България.