То ще се осъществява след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило

На предстоящите избори ще бъде разрешено видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция, при отчитане на резултатите от вота. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заснемането и излъчването ще се осъществява след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило и обхваща:

– действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването;

– процеса на броене на хартиени бюлетини – в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини;

– процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

БЪЛГАРИЯ СЕ ПОДГОТВЯ ЗА ИЗБОРИ: Кой, къде и как ще гласува?

Видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време на процеса на предаване, приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и прехвърляне на данните от записващото техническо устройство в районната избирателна комисия се осъществява на определеното от районната избирателна комисия място за лицата по чл. 288а ИК, така че да не се затруднява работата на комисията и на изчислителния пункт към районната избирателна комисия, съобщават от ЦИК.

Заснемането и излъчването ще се извършва при спазване на изискванията за защита на личните данни и на противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването и Указанията за провеждане на изборите за народни представители в страната на 11 юли 2021 г. в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19.

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Как да гласуваме с машина стъпка по стъпка (ВИДЕО)

Не се допуска заснемане на избирателни списъци, съобщават от ЦИК.

Копие от решението на ЦИК ще бъде изпратено на районните избирателни комисии и на кметовете на общини и райони, а чрез тях и на съответните секционни избирателни комисии.

В неделя България избира 46-ото Народно събрание. Екипите на NOVA предават на живо най-интересните места.