Каква е ситуацията и в южните ни съседки – Гърция и Турция

Заради промените в Изборния кодекс, този път отпадат ограниченията за секции извън Европейския съюз. Така на изборите за 46-ото Народно събрание ще има рекорден брой разкрити секции.

Българите зад граница ще имат право на вот в 68 държави и общо над 780 секции. Най-много са тези във Великобритания - 135. Следват Германия, Турция и САЩ. Едни от най-интересните райони се очертават Турция и Гърция.

ИЗБОРИ НА КОРАБ: Разкриха секция на ферибота "Дружба"

112 ще са изборните секции в Турция тази неделя. Най-голям е техният брой в Бурса - 33. В 12 от тях ще се гласува с машина, като в 3 - те ще бъдат по 2. Това са местата с най-много подадени заявления, където традиционно има най-голям брой гласоподаватели. За сравнение на изборите през април секциите бяха 8.

Хората, които се занимават с организацията на изборите, ги определят като едни от най-трудните за организиране и заради големия брой секции, и заради машините. Неяснота има и в декларациите, които трябва да ги попълват. 

Имаше идея заедно с машините, в чужбина да пристигнат и технически лица, които да помагат в секциите при евентуални проблеми. Такива обаче няма да има в Турция, а при проблем - те ще помагат, но дистанционно.

 

 

Още рано сутринта в консулството ни в Бурса започна предаването на изборните книжа и машини. Всичко вървеше по план до един момент, когато обаче се оказа, че част от председателите и секретарите на секционните избирателни комисии липсват. По-късно от консулската ни служба заявиха за NOVA, че проблемите вече са решени и откъм организация утрешният ден би трябвало да мине без сериозни проблеми.

Екип на NOVA се срещна с Танер Чавуш в зъболекарския му кабинет. През последните години винаги участва в изборите. И като гласоподавател, и като председател  на комисия. „Един от най-опитните съм аз. Каквото можем, ще го направим. Давам съвети”, сподели той. Най-търсеният съвет  – как се гласува на машина. Новото на тези избори в Бурса няма да са само машините. А и броят на секциите, които през април са били 8. А сега ще са 33. 

 

 

„По мои данни 350 000 души са с двойно гражданство в Турция. Но аз виждам разлика в отношението към българските граждани, които живеят в Турция, и българските граждани, които живеят в Европа. Ето, при нас имаше ограничения в броя на секциите. Всеки гражданин на съответната държава има право да гласува на изборите. Независимо къде е”, смята Туркан Генкоглу – почетен председател на Балгьоч.

А тези, които са в Бурса, обикновено и преди, и след вота се събират на специално за тях място.  

В ЧУЖБИНА И У НАС: Подготовката за изборния ден е към своя край (ОБЗОР)

Значително увеличен е и броят на избирателните секции в Гърция. Голяма част от българите са избрали южната ни съседка за лятната си почивка. На Халкидики изборните секции са две. Над 180 българи са подали заявление да гласуват в Никити. Поради тази причина вотът ще е на хартия. Така ще се подава и вотът в цяла Северна Гърция. Машинно гласуване ще има само в Атина.

Подадените заявления в секцията в Никити са малко над 180. Очакванията обаче са гласуващите да бъдат в пъти повече заради традиционния наплив на български туристи там. А те се разпознават по българската реч, която се чува и на плажната ивица.

„Сметнах, че дори ще ни е още по-лесно да гласуваме в чужбина, отколкото в България. Аз лично се чувствам длъжна да го направя, независимо от почивката”, каза Ники Арванитиду.

А преди бюлетините да стигнат до гласоподавателите и секциите, те бяха докарани и разпределени в Консулството ни в Солун.

„Имаме много пътуващи, туристически сезон е, трудно може да се предвиди броят на гласуващите по секции. Повечето от секциите в Северна Гърция са всъщност туристически дестинации. Три острова, на трите ръкава има по една секция”, посочи Владимир Писанчев - консул на България в Солун.

Изборните книжа взеха председателите на секциите. Георги Иванов е председател във втората секция в Халкидики - Неа Мудания. Той ще отговаря за бюлетините до началото на изборите.

„Трябва да отговарям процесът да протече нормално, без нарушения и без ескалация на напрежението, най-вече”, каза той.

Как ще повлияе летният сезон на вота на 11 юли?

В Северна Гърция никъде няма да има машини, защото броят на заявленията за гласуване не надхвърлят 300. Във всяка секция обаче ще бъдат разпределени между 500 и 2000 бюлетини, за да се гарантира вотът.

„Най-далечната секция е на 3 часа от Солун, а на 3 от островите, ако свършат бюлетините, просто няма как да ги доставим, но пък там сме предвидили повече бюлетини”, обясни Писанчев.

И още - въпреки разхлабените мерки срещу пандемията, при гласуването в затворените пространства трябва да се носят маски и да се спазва дистанция.

В неделя България избира 46-ото Народно събрание. Екипите на NOVA предават на живо най-интересните места.