Сънародниците ни се интересуват от промяната, затова упражняват правото си на глас

Без значение дали са строители в Уганда, или дирижират в Манхатън - всички споделят едно и също - че са избягали от България, за да търсят нов живот. Те обаче искат да се върнат в родината си и ги интересува промяната, затова гласуват. 

„Гласувах и на миналите избори, ще гласувам и на тези. Това, че живея на около 15 000 километра от България не означава, че не се чувствам българка. Не се знае дали един ден няма да се върна в родината си”, каза координаторът по комуникации в Австралия Иванка Ангелкова.

Избирателната активност към 15.00 ч. според "Галъп"

Имаше ли интерес този път към изборите от останалите българи в Австралия?

„Според мен, ако се въведе електронно гласуване, голяма част от българите в Австралия ще имат възможност да гласуват. На миналите избори в Бризбън са гласували само около 80 човека. За цялата територия на Австралия - около 490, което е много малко за всички, които живеят тук”, добави Ангелкова.

Променихте ли си мнението от миналите избори и отново ли ще подкрепите същата политическа сила като преди?

„Промених мнението си. Опитвам се да се информирам чрез интернет и от медиите”, коментира собственикът на счетоводна къща в Германия Невена Ебле.

Вотът на политическите лидери (ОБЗОР)

А ако сега не се състави правителство, ще гласувате ли пак?

„Да, пак ще отида да гласувам. Това е право, което ни е дадено в демокрацията и винаги ще го използвам. България трябва да се стабилизира и ще се стабилизира само с едно ново правителство”, смята Ебле.

„В Щатите съм от 1990 година. Завърших оркестрово дирижиране. За сравнение с България, не може да става и дума. В България още всичко става на държавна почва. В Америка всичко е базирано на частно спомоществувание. Винаги големите филхармонии разчитат на частни пари, което прави удоволствието от оцеляването по-приятно”, каза диригентът в САЩ Герган Ценов.

„Ще гласувам, защото това е символичен жест към България. Надявам се всеки да се припознава в една или друга кауза - да я подкрепя и оттам да си избира за кого да гласува”, сподели собственикът на компания за почистване във Великобритания Иван Скабрин.

„Искам и имам желанието да гласувам, но напоследък не мога, защото няма електронно гласуване в Уганда”, посочи български бизнесмен в страната. 

Какви са приликите и разликите между една африканска и една европейска държава като Уганда и България?

„В Уганда бюрокрацията е сведена до минимум. Там има много голямо развитие в обучението. Строят се много училища”, каза още българинът в Уганда.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК