Вижте за какво гласуваха те

"Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно, а младите виждат своето бъдеще. Гласувах за държава, която работи в интерес на обществото". Това заяви президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас.

СНИМКИ ОТ ИЗБОРНИЯ ДЕН ВИЖТЕ ТУК

Той добави, че най-важното е българите да излязат и да гласуват масово.

 

 

„Силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори. Най-важното днес е българите да излязат и масово да гласуват. Това не е само мярката за пресичане на всякакъв опит за злоупотреба с нашия глас. Ние с нашия глас правим властта и правителството легитимни”, каза президентът.

Румен Радев: Гласувах за държава, която работи в интерес на обществото

„Както виждам, няма проблем с машините. Няма опашки. Гласува се бързо, лесно и удобно. Поздравявам всички за организацията, за превенцията и профилактиката да се справим най-сетне с уродливото лице на българската демокрация - купеният вот. Излезте и гласувайте! При висока избирателна активност ще имаме легитимен парламент. Надявам се той да роди легитимно правителство”, каза още Румен Радев.

„Искам да поздравя всички с днешния изборен ден. Той е поредната дата, на която трябва да покажем отговорността към конструирането на политическата власт. Чрез партиите и коалициите, гласувайки, можем да покажем нашите визии за конструирането на властта и за прозрачното управление в интерес на страната. От нас зависи бъдещето на България. Призовавам всички да гласуват масово. От нашия глас зависят достойните старини на нашите родители и бъдещето на поколенията след нас”. Това заяви премиерът Стефан Янев.

Янев: Призовавам всички да гласуват масово, от нас зависи бъдещето на България

„Благодаря на всички ангажирани с изборния процес, който протича нормално в цялата страна. Има дребни детайли, малки проблеми, които се отстраняват. Всички работят в синхрон и се надявам в края на деня резултатът да отрази реалната електорална нагласа”, каза още премиерът.

„Надявам се да има кабинет. Бъдещето на страната зависи от един предвидим кабинет. Имаме нужда да се утвърди парламентаризма, имаме нужда от стабилно управление. Да има прозрачно и отчетно управление в интерес на България”, добави Янев.

„До момента, това, което беше демонстрирано, показа решимостта ни да се преборим с купения вот. Надявам се, че ако в деня на изборите има такива опити, те ще бъдат пресечени”, каза още министър-председателят.

„Гласувах за единствената демократична партия. Европа доживя да види избори по венецуелски. Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Борисов: Избори по венецуелски

"Спрени машини, няма принтери, няма хартия, тотален хаос. За какво им е да касират изборите? Те и сега имат цялата власт. Чакам да излязат резултатите от вота, нека да се види какво са правили. Благодарен съм на Господ, че ни оставиха живи, защото как не ни затвориха, убиха", добави Борисов.

"При тази жега, по опашки, километрични, спрял ток, спряла машина, хората стоят с часове, за провинцията - да не говорим. Ние няма да касираме избори, тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера", каза лидерът на ГЕРБ. И допълни: "Гласувах за единствената демократична партия. Европа доживя да види избори по венецуелски. Тотален хаос в страната, а в чужбина е кражбата на века”. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Спрени са машини, няма принтери, няма хартия, тотален хаос. За какво им е да касират изборите? Те и сега имат цялата власт. Чакам да излязат резултатите от вота, нека да се види какво са правили. Благодарен съм на Господ, че ни оставиха живи, защото как не ни затвориха, убиха", заяви той.

"При тази жега, по опашки, километрични, спрял ток, спряла машина, хората стоят с часове, за провинцията - да не говорим. Ние няма да касираме избори, тези трябва да покажат докрай истинските си мутренски номера", каза лидерът на ГЕРБ.

Бойко Рашков: Децата трябва да живеят по-добре от нас

„Миналата година на площада в центъра на София имаше едни малки момиченца, които пееха и свиреха на китара. Искам да се случи това, което те пееха. Трябва да има промяна, за да може утре тези деца да живеят по-добре от нас”. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков, след като упражни правото си на глас.

„Повечето хора виждат необходимостта от промяна - аз гласувах за това”, добави той. Рашков коментира и изборния процес в страната.

„Няма нарушения от сутринта. Изборният ден минава съвсем нормално. Всичко протича, както трябва. Слаба е избирателната активност. Дано се увеличи до края на деня. Не бих казал, че има вътрешен саботаж. Отделните области имат свои особености. В някои от тях по-слабо се работи от заинтересованите за купен вот. Някъде тази дейност е доста засилена. Това е характерно и за големите градове. Не може всички да са на едно и също ниво”, каза Рашков.

Румен Христов: Гласувах за просперираща България

„Гласувах за една просперираща България. Член на Европейския съюз, НАТО и Шенген. Гласувах за европейски доходи на българските граждани, за стабилност и дясно управление”. Това заяви председателят на СДС Румен Христов.

„Гласувах за това промяната да продължи, да бъде сигурна и необратима. За правова държава, за образовани деца, здрава нация, стабилна икономика и за независимия суверен”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си глас.

Нинова: Гласувах за това промяната да бъде необратима

„Трябва да се направи кабинет, защото ни предстоят много важни решения за България - приемане на бюджет за следващата година, план за възстановяване. Всичко това минава през един работещ парламент”, добавя лидерът на БСП.

"В България за последните 12 години виждаме, че има криза на държавността, демокрацията и отстъпление от правата и свободите. Ние от 7 години повтаряме, че трябва да се възстанови нормалността в политиката, да се възстановят държавността и демокрацията. Именно за рестарта на държавността гласувах, защото виждаме, че демокрацията е едно такова явление, което веднъж отвоювано, не е завинаги. Искам да заявя, че възстановяването на демокрацията не може да се случва с недемократични средства и инструменти". Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който гласува в Кърджали.

Карадайъ: Гласувах за възстановяване на държавността

Той коментира и изборния процес: "Ако съм член на СИК, не бих подписал протокола, без да са преброени контролните разписки. Изборите трябва да са прозрачни. Аз като програмист знам, че може да се направи програма, която да е идеална. Ако някой цели да няма доверие в изборния процес и тръгва още сега да създава предпоставки за недоверие, това не е наша работа", добави лидерът на ДПС.

„Гласувах, за да обърнем нова страница. Да продължим към дълбока, същностна промяна, трансформация. Всички хора искат промяната. Оптимистичен съм”. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Христо Иванов: Гласувах за дълбока трансформация на страната

„Искам да призова всички граждани да гласуват - всички опити да се внуши хаос не си струват. Не позволявайте друг да реши мечтите ви. Очаквам изненадващ резултат за "Демократична България". Очаквам честни избори”, добави той.

„Ние ще работим да се състави кабинет, но не какъвто и да е кабинет, а такъв, който има волята да направи трансформация у нас. Кабинет на дълбоката трансформация”, каза още Иванов.

"Призовавам всички да бъдем човечни и да гласуваме за бъдещето на нашите деца, за една държава с правила". Това каза председателят на "Републиканци за България" Цветан Цветанов, след като упражни правото си на глас в Хуманитарната гимназия във Велико Търново.

Цветан Цветанов: Най-важното е да имаме силен парламент и умно управление

„Това, което се случва днес – изборите трябва да бъдат много по-честни от последния парламентарен избор, който направихме на 4 април. Вярвам, че правилата ще бъдат еднакви за всички и по този начин ще чуем реалния глас на българското общество и реалната представителност, която трябва да има в българския парламент“, коментира още Цветанов.

„За първи път сме свидетели на безпрецедентния брой "маймуни", които се опитват да се качат на клона, наречен „управление на България”, за да я ограбват, без идеология, без никакви идеи за развитието на страната и с единствената цел да безчинстват в родината ни. Гласувах за това, заедно с останалите българи, да спасим България и да не ги допуснем до властта”. Това заяви лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки, след като упражни правото си на глас.

Марешки: Гласувах за спасението на България

Запитан как се е справил с гласуването с машина, той отговори: „За мое учудване, всичко беше нормално. Притеснението ми, както винаги, е за това кой ще отчита резултатите накрая. Не съм сигурен, че моят вот ще бъде отчетен правилно”.

И допълни: „Винаги говоря много преди всички. Единствен аз споменавах още в парламента, че трябва да се броят разписки. Тогава тези, които бяха на власт, не искаха, а тези, които не бяха – искаха. Сега пък новите, които са на власт, не искат. Това е обърканото в България - това двуличие. Надявам се да се случи нещо по-добро у нас”.

„Имаме доста опасения, че това гласуване няма да бъде честно, въпреки уверенията на служебното правителство”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров. Според него машините за гласуване са опасни. Той посочи, че е отхвърлена оферта за машини от БАН.

Сидеров: Имаме доста опасения, че това гласуване няма да бъде честно

„Аз искам първо да уточня, че направихме публично изявление за опасността от машинното гласуване. Тези машини не са тествани. Няма контрол между бележките, които получавате, и крайният резултат в машината. Самата фирма, която ги предлага, е съмнителна, защото е дискредитирана след избори във Венецуела и Филипините”, каза Сидеров и добави, че след изборите ще настояват за одит на софтуера.

„Ще видим дали ще има аргументи за касиране на вота. Не е вярно, че на тези машини не може да се въздейства отвън”, смята Сидеров.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК