До момента коментари има от ГЕРБ и „Изправи се! Мутри вън!”

Първи политически реакции след  излизането на резултатите от exit poll-а. 

„Опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. „Какъвто и да е резултатът - съвсем първи, по-малко първи - за нас той е постижение. Този резултат го имаме след поне двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата ние да се представим по-зле на изборите”, посочи Дончев.

Той заяви още, че днешният резултат означавал още нещо: „Каквито и усилия да бъдат правени, да се изкривява изборният резултат, българските граждани да бъдат заблуждавани, българската демокрация е жива и това е добра новина”, заключи Дончев.

ГЕРБ: Свидетели сме на безпрецедентен изборен ден

От „Има такъв народ” отказаха да коментира предварителните резултати от вота. Заявиха само, че евентуално утре може да има пресконференция. Иначе от партията на Слави Трифонов многократно са заявявали, че няма да водят преговори за правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС.

БСП не приемат изборния резултат за провал. Според лидера им Корнелия Нинова, времето не им стигнало, за да получат повече подкрепа. Въпросът за оставката на Корнелия Нинова не стои на дневен ред. 

„Мисля, че имаме да решаваме много по-важни въпроси в държавата и в парламента”, уточни тя. 

Нинова: Въпросът за оставката ми не стои на дневен ред

Относно подкрепата за правителство на „Има такъв народ” Нинова заяви, че този път тя няма да е безусловна.

„Ако очакват подкрепа, очакваме да ни поканят на разговори и да седнем да говорим по политики”, уточни тя.

Лидерски разговори поиска и Христо Иванов от „Демократична България".

„Рано е да се правят анонси. За нас всички опции са на масата, при едно ясно нещо - политиката да започне да произвежда смисъл и посока. Просто да сме „против” не е достатъчно”, добави Иванов.

Христо Иванов: Резултатът от изборите не дава лесни отговори

Той очаква колкото може по-бързо да започне сериозен професионален разговор на лидерско ниво какво предстои да се направи.

„За нас е много важно не просто ГЕРБ да бъдат отстранени от властта, разбираме, че без ДПС да бъдат отстранени от властта не можем да говорим сериозно за прекратяване на българския корупционен модел”, каза още съпредседателят на „Демократична България”.

Дали е готов за премиер, той отговори: „Отговорност мога да поема всякаква. Но истината е, че в тази ситуация е много вероятно да трябва да търсим формули, които са по-близко до програмни, експертни фигури”.

От ДПС обещаха подкрепа за бъдещ кабинет, но не безусловна.

 „Произведохме добри избори”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. „Exit poll-а отчита ниската избирателна активност. Това е както в следствие на месеца, в който се правят изборите, така и заради машинното гласуване”.

Карадайъ: Запазихме относителния си дял

Карадайъ коментира, че ДПС запазва относителния си дял. „През април ДПС имаше 10,5%, сега – около 11%. Тоест това е запазване на относителния дял от общия брой избиратели, участвали в изборите. Ниската избирателна активност тепърва ще подлежи на анализ”, коментира лидерът на Движението.

„Ниската избирателна активност и ролята на служебния кабинет, ние от ДПС отделно ще анализираме и коментираме”, каза още Карадайъ.

„Да  кажа и условията за подкрепа - възстановяване на нормалността на политиката и възстановяване на демокрацията”, каза Карадайъ.

На този етап доволни от резултата на вота са от коалицията „Изправи се! Мутри вън!”.

„Благодаря на всички български граждани в България и зад граница, които гласуваха за промяната. Факт е, че партиите на протестите повишаваме своя резултат. Благодаря на всички, които гласуваха за  "Изправи се! Мутри вън!" и ни дават нова енергия да изпълним нашите ангажименти в следващия парламент”.  Това заяви след излизането на първите exit poll данни лидерът на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

По думите й хората са показали, че са отговорни.

Мая Манолова: Партиите на протестите повишаваме своя резултат

„Народът показа воля и желание за промяна. Сега е ред на политиците да направят същото и да положат всички усилия за създаване на правителство. Идваме от една кампания на терен и сме наясно какво е очакването.  Хората очакват стабилност, връщането на нормалността. Очакват власт, която да се заеме с решаването на техните проблеми и партиите да спрат да се занимават със себе си”, допълни Манолова.

„Хората разбират промяната като изгонване на мутрите и разграждане на мафиотския модел. Те очакват да усетят промяната по джоба си. Народът очаква преизчисляване на пенсиите, малкият бизнес очаква подкрепа", каза още лидерът на "Изправи се! Мутри вън!".

„Резултатите за нас са стабилни, може би малко по-добри от миналия път”, заяви пред NOVA Арман Бабикян от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Това е най-значимата загуба на ГЕРБ за изминалите 12 години. Подкрепата за тях ще продължи да пада. Следващият ход е на политиците, те трябва да покажат мъдрост, храброст и да пуснат мостове помежду си, за да има управление България. България има нужда от управление, а не от временно управление, защото сме в прекалено дълбока криза. Иначе можем дълго да си играем на избори”, заяви Бабикян.  

Бабикян: Показали сме, че сме готови да окажем подкрепа на ИТН

Запитан дали очаква да бъде създадено правителство в този парламент, той каза: „Редно е този въпрос да бъде зададен първо на  Слави Трифонов. Ние сме дали достатъчно значи, че сме готови да окажем подкрепа. Първо трябва да видим приоритетните политики и да работим заедно. Миналият път работихме чудесно, надявам се и този път”, каза Бабикян.  

 

„Първите резултати не ми харесват, не са задоволителни. Всичко е въпрос на по-задълбочен анализ. По exit poll нещата не са добре”, коментира Красимир Каракачанов от ВМРО.

„Важно е след тези избори, партиите да имат отговорността да създадат правителство. Пожелавам на тези, които се класираха от първо до четвърто място, да имат куража, а не да хвърлят държавата в политическа и икономическа криза”, каза Каракачанов.

Каракачанов: Първите ни резултати от вота не са задоволителни

Той призна, че е малко вероятно Патриотите да прескочат 4-процентната бариера. „Трябва да се анализира, защо се случи този нисък резултат”. Относно машините за гласуване Каракачанов каза: „Всеки, който се появи на политическата сцена, смята, че е открил топлата вода. Така и онези в 9-дневното НС, смятаха, че са открили топлата вода и въведоха машинното гласуване. При положение, че в целия свят го отменят. Сега ще сърбаме попарата на този експеримент”, коментира още Каракачанов. „32 години смятаме, че изборите са тото и избираме хора, които ни обещават най-добрите лъжи”.  

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН ЧЕТЕТЕ ТУК