Това стана ясно след заседание на Комисията по бюджетен контрол

България под прицела на Европа! Председателят на Комисията по бюджет и контрол в Европарламента - Моника Холхаймер, от Европейската народна партия, препоръчва да се изпратят делегати в София. Те трябва да проверят има ли злоупотреби с евросредства. Това се случва на фона на наложените санкции от САЩ по закона „Магнитски”.

ЕП обсъжда усвояването на евросредства в България

Европейската комисия е поискала информация от нашата страна дали сред посочените имена – на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, е имало такива, които са получавали средства от Европа, но отговорът е бил отрицателен.

Коментарите на българските евродепутати за проверките бяха коренно противоположни.

„Резултатът, от който е оклеветяване на страната ни и след това нека не си задаваме въпроса, защо няма чуждестранни инвестиции. Вчерашната дискусия нямаше нищо общо с американските санкциите „Магнитски” наложени на трима български граждани. И заключенията на Комисията по бюджет и контрол бяха в тази връзка, че няма пряка връзка между наложените санкции и изслушването в ресорната комисия”, заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

„Разбира се, санкциите, които бяха наложени по закона „Магнитски”, бяха и придобиха  доста силна гласност в европейските институции. И това допълнително засили вниманието на контролните органи по начина, по който се изразходват европейски средства и по начина, по който името на България доста често е замесвано в корупционни скандали”, каза евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова.