Това ще стане на заседание на Комисията по бюджетен контрол следващата седмица

Комисията на Европейския парламент по бюджетен контрол ще обсъди следващата седмица усвояването на средствата от ЕС в България. Това се предвижда в програмата за предстоящото заседание. Ще бъдат изслушани представители на Европейската комисия от отделите за земеделие и регионални дейности, както и на службата за борба с измамите с европейски средства ОЛАФ. От парламентарната комисия уточниха, че заседанието се свиква заради решението на САЩ да наложат санкции на български граждани по закона "Магнитски".

ЗАКОНЪТ "МАГНИТСКИ" И ТЕМИДА: Санкциите не действат, докато се обжалват в съда

Евродепутатите биха искали да се прецени дали няма нередности в управлението на европейските средства в България, отбелязаха от парламентарната комисия. Оттам уточниха, че решението да се направи тази преценка е свързано с действията на Вашингтон. Засега няма решение дали въпросът ще бъде обсъден по-късно на пленарно заседание на ЕП.

Прокуратурата иска още информация от САЩ по Закона "Магнитски"

В документи за предстоящото заседание на парламентарната комисия се съдържа откъс от доклад за състоянието на организираната престъпност в ЕС, който ще бъде представен до края на месеца. Отбелязва се, че по най-нови данни на ЕК България губи за 2018 г. 1,2 милиарда евро от измами с ДДС и други данъчни задължения, от банкрути и несъстоятелност, и това е по-малко, отколкото в предните четири години.

Съветник в Министерството на финансите на САЩ: Списъкът по „Магнитски” не е затворен

Между 2015 и 2019 г. ОЛАФ е засякла у нас нередности по 1126 случая. През 2019 г. са проверени шест случая със съмнения за измами в областта на земеделието и един по средствата за сближаване за над 685 хиляди евро. Проверката е обхванала и случаи на други нередности за 13,9 милиона евро. Цитирани са данни от доклад на Центъра за изследване на демокрацията, според които у нас на година измамите с европейски средства се оценяват на 70-300 милиона евро, а за 2014-2020 г. са били от половин милиард до 1,78 милиарда евро.

Източник: БТА