ВАС с първи определения по 7 от жалбите

Санкциите по закона "Магнитски" не действат, докато се обжалват в съда, става ясно от решение на върховните магистратите.

Излезе разширен списък с лица, които могат да бъдат санкционирани по Закона „Магнитски”

При тях вече има десетки жалби от бизнесмени, свързани с лицата, санкционирани от САЩ заради корупционни действия. Става дума за така наречения черен списък на правителството, който включва лица, свързани с Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков, които поданаха под ударите на глобалния закон. 

ВАС отказа да изкара партията на Божков от списъка по закона "Магнитски"

Според Върховния административен съд, тъй като правителството не е предвидило изрично, че решението му се изпълнява веднага, то обжалването автоматично спира изпълнението.

 

 

Решението е по жалбата на Александър Георгиев, който бе включен в списъка, тъй като е от свързаните с Делян Пеевски лица. Васил Божков и братята Боян и Цветомир Найденов също са атакували санкциите в съда. 

Прокуратурата иска още информация от САЩ по Закона "Магнитски"

Въпреки решението на магистратите обаче много от банките остават под въздействието на глобалния американски закон и могат да ограничат активите на лицата. Съгласно заповед на председателя на ВАС жалбите във връзка с решение от 4 юни 2021 г. на Министерски съвет се разпределят на случаен принцип между всички върховни съдии.

Oт Министерски съвет обявиха, че решението е неоснователно и ще го обжалват пред петчленен състав на ВАС.