Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха посочени на 2 юни в доклад на САЩ

Върховната касационна прокуратура поиска от Държавния департамент на САЩ повече информация по казуса, при който на трима българи бяха наложени санкции по Закона "Магнитски". Това съобщи пред NOVA говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Става дума за бизнесмените Васил Божков и Делян Пеевски, както и за подалия оставка зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков.

Искането си българските разследващи са изпратили през Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи. Те са поискали повече детайли за причините, поради които на тримата бяха наложени санкции. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на лицата, посочени от американските власти.

Имената на Божков, Пеевски и Желязков бяха отбелязани в доклад на САЩ от 2 юни, като по силата на Закона "Магнитски" те вече са с наложени ограничения, както и свързаните с тях лица и фирми. Санкциите предвиждат те да не могат да пребивават в САЩ, а фирмите им да не могат да извършват бизнес там. Също така са запорирани сметките им в американски финансови институции.

„Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки след самосезиране от страна на прокуратурата. Информацията би помогнала за изясняване предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване”, каза Милева.