Сблъсъци имаше в няколко държави

Европа се бунтува срещу въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19. Сблъсъци имаше във Франция и Гърция.   

Имунизацията без право на избор за медицинските работници в Италия пък вече принуди стотици лекари да подадат жалби до съда. Страната обмисля в ресторанти, на концерти и мачове да се допускат само имунизирани хора. В страната 70 % от обществото е ваксинирано.

В Париж близо 20 000 души излязоха по улиците на страната заради новите изисквания за посещение в заведения и киносалони. Неваксинираните медицински и санитарни работници няма да получават заплати, ако не бъдат ваксинирани след 15 септември. Ръководители на здравни заведения се притесняват, че много от техните служители ще напуснат работа. 

От началото на август здравните власти обявиха, че без здравен паспорт хората във Франция няма да могат да посещават заведения, да се возят на влак или самолет.

Хиляди на протест във Франция срещу планираната задължителна ваксинация срещу COVID-19 (СНИМКИ+ВИДЕО)

Темата за задължителното ваксиниране срещу COVID-19 коментираха в ефира на „Събуди се” председателят на Национална пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев и адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

„България е една от държавите, които имат доста добър задължителен ваксинационен календар. По-големият проблем е, че у нас ваксинационното покритие е изключително ниско за тези ваксини, които не са задължителни. Иска ми се у нас да не се налага имунизацията да става задължителна, а хората сами да решат да си поставят ваксина срещу COVID-19”, обясни Хасърджиев.

„Към настоящия момент ваксината срещу коронавирус у нас е препоръчителна и няма изгледи тя да стане задължителна, най-малкото, защото държавата не може да обезпечи процеса. От юридическа гледна точка, ако обвързваме една ваксина било със стимул или с рестрикции, тя трябва да бъде задължителна. В противен случай няма как да разединяваме обществото за нещо, което по принцип е препоръчително”, коментира д-р Петрова.

По думите й, ако ваксината стане задължителна, държавата трябва да подсигури всички налични ваксини. „Преди няколко месеца беше невъзможно да избираш ваксина. Следващата стъпка е да се осигури оценка на здравното състояние преди имунизация. Масово наблюдаваме ваксиниране без медицински преглед”, каза още Петрова.

Информация: Антоанета Николова, Петя Желева

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК