В понеделник Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото разрастване на пандемията

Хиляди протестираха във Франция срещу плановете на президента Еманюел Макрон за задължително ваксиниране на здравните работници и задължителен здравен пропуск за влизане в барове, ресторанти и кина, предадоха Ройтерс и Франс прес.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В понеделник Макрон обяви мащабни мерки за борба с бързото разрастване на на коронавирусната пандемия. Мерките включват задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички здравни работници и за всички други работници, които са в контакт с уязвими хора.

"Тези хора ще имат възможност до 15 септември да се ваксинират и след това ще се прилагат санкции", каза Макрон в обръщение към сънародниците си. Президентът обяви също, че от началото на август ще бъде въведено използването на здравния пропуск за достъп до ресторантите, баровете, до самолетите и до влаковете. Още от 21 юли здравният пропуск ще се изисква за достъп до събития с повече от 50 души на тях.

МЗ актуализира списъка на държавите с негативна промяна в епидемичната ситуация

Мерките предизвикаха масови протести във Франция, като на места полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. На днешните демонстрации участниците скандираха "Не на здравната диктатура" и "Макрон оставка". Според тях тези мерки накърняват правото на избор на тези, които не желаят да се ваксинират.

В седем области няма регистрирани нови случаи на COVID-19

Освен в Париж, протести се проведоха и в други големи градове като Марсилия, Лион и Лил, както и в по-малки центрове. Сред протестиращите имаше "жълти жилетки", опитващи се да подновят антиправителственото движение, спряно от наложените заради коронавируса локдауни.

Публикувано вчера проучване на Ипсос и Сопра стериа обаче показва, че 60 на сто от французите подкрепят задължителната ваксинация на здравните работници и изискването за представяне на здравен пропуск за влизане в някои обществени места, отбелязва Ройтерс.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА