Съдът изслуша експертизите на вещи лица

От Столичната община са взели мерки за подобряване на качеството на въздуха, но на този етап не са постигнати нужните резултати. Това обявиха вещи лица в съдебната зала по време на делото срещу властта в София заради замърсения въздух.

Преди 4 години от гражданската организация „Група за чист въздух”, заведоха колективен иск, с който настояват общината да бъде осъдена и да спре замърсяването на въздуха в столицата. Настояват още да се установи неефективната реакция на местните власти в периода 2015 г. – 2017 г.

София е кандидат за зелена столица на Европа (ВИДЕО)

„Вещите лица казаха, че от една страна нямало как да се прогнозира какъв е ефектът от мерките, които се предприемат, все едно СО действа на тъмно”, коментира адвокат Димо Господинов, „Група за чист въздух”.

„Столичната община не е бездействала, много мерки е предприела, но не всички мерки зависят от нея и не винаги това, което се предприема може да се изпълни в тези срокове”, заяви Елена Арнаудова, вещо лице.

„Имаме фоново замърсяване от около 6 микрограма. С всеки микрограм се увеличава и здравният риск с 1 %. Най-честите странични ефекти са свързани с въздействие върху белия дроб и сърдечно-съдовата система”, каза д-р Александър  Симидчиев.