Членовете на правителството на съдебната власт го обявиха за "недопустимо"

Висшият съдебен съвет подкрепи Иван Гешев. По искането без прецедент магистратите трябваше да решат дали да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор. След 7-часово заседание искането за отстраняване беше отхвърлено като недопустимо. Това стана с гласовете на 12 магистрати, срещу 8, които бяха против. Темата отекна и в парламента, където ДПС и "Демократична България" влязоха в остър спор.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВСС И ПРОТЕСТА ПРЕД СГРАДАТА ВИЖТЕ ТУК

Кадровиците отхвърлиха като недопустимо искането за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор с различни мотиви. Според някои от тях като служебен министър Янаки Стоилов няма право да внася такова искане, според други нещата, в които той е обвиняван, са с изтекла давност, а трети са на мнение, че те са прекалено общи и липсва конкретика.

„Това е изпитание за мен и тест за самостоятелност и независимост на членовете на Висшия съдебен съвет”, заяви Янаки Стоилов.

7 часа по-късно Висшият съдебен съвет се произнесе - Иван Гешев остава на поста си. С 12 гласа "за" и 8  против" кадровиците приеха, че искането за отстраняването на главния прокурор е  недопустимо.

„Висшият съдебен съвет каза, че тестът не му е поднесен по начина, по който той е очаквал и не иска да решава теста”, посочи Стоилов.

За първи път главният прокурор Иван Гешев лично коментира фактите, описани от вътрешния министър Бойко Рашков в сигнала, с който иска отстраняването му от поста. „Изказах съжаление и се извиних на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, че е бил принуден да внесе това политическо нищо на служебния назначен министър на вътрешните работи г-н Рашков”, каза Гешев.

Искането няма юридическа стойност, смята Гешев. Той намира и друга причина за задействаната спрямо него процедура. „Цели политически и то нелегитимни цели, а именно не отстраняването на главния прокурор, а основно делегитимиране на Висшия съдебен съвет. Това, между другото, е посочено още на първата страница на т. нар. изложение”, посочи той.

Според вносителя на искането Янаки Стоилов в него има достатъчно конкретика, която онагледява твърдението за бездействие от страна на главния прокурор. „Избирателен подход към акционерите на фалиралата КТБ; отказ да се открие връзка между необяснимо забогатели по незаконен начин от хазартна дейност и висши длъжностни лица, които от името на държавата са ръководели и контролирали тази дейност; видеозаписът с кюлчетата злато и пачките евро при премиера и други”, каза той.

Гешев: Идеята за отстраняването ми е политически акт за овладяване на съдебната власт

Критиката си не спести и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. „Когато главният прокурор сезира Конституционния съд във връзка с попълването на определен престъпен състав за президента, всъщност той предупреди по един демонстративен мутренски начин президента”, каза той.

Не беше подмината и акцията в президентството. „Всички видяха, че там влязоха представители на Бюрото за защита, което не е към никой друг, а към главния прокурор”, коментира Панов.

„Проведен е според колеги 15-минутен разговор с главния секретар, забравих как се казва, може би Димитър Стоянов, след това той ги е завел до стаите, а най-вероятно би трябвало да е вписан в съответните протоколи, каквито са изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс”, каза Иван Гешев.

Решението на Висшия съдебен съвет не може да се атакува пред съда. Така, Иван Гешев запазва поста си въпреки внесеното искане.

Докато течеше заседанието стана ясно, че Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е влязла в Бюрото по защита към главния прокурор. По информация на NOVA са търсени документи за разходите на структурата. По време на изслушването на Иван Гешев стана ясно, че скоро не са правени отчети за харчовете, макар че такива били длъжни да се представят на 6 месеца.

ВСС обсъжда искането за освобождаването на Гешев (ВИДЕО+СНИМКИ)

Процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев влезе и в парламента. Още преди да стане ясно какво ще е решението на ВСС се стигна до остър спор между „Демократична България” и ДПС.

Темата за главния прокурор повдигнаха с декларация от „Демократична България”, според които парламентът не трябва да стои безучастен. „Искам да ви попитам като граждани на страната, какъв престиж, какъв престиж, Боже мой, има съдебната власт, особено българската прокуратура, особено главния прокурор? Ние имаме няколко произнасяния на ЕП, колеги, конкретно за бездействие на главния прокурор. България е под 3 мониторинга и последният ни напомня за проблема с ненаказаността и безотговорността на главния прокурор”, заяви Христо Иванов.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят консултациите за съдебната реформа, но по думите им не трябва да се действа избирателно. „Тук се отварят 2 теми. Първо - искаме ли независима съдебна власт или искаме зависима съдебна власт, но не от българската държава. Второ - ако искаме да говорим за това кой уронва престижа на съдебната власт къде е тук разговорът за Лозан Панов? Той не е ли политически ангажиран, не участва ли в политически форум, не изнася ли политически доклади, не е ли страна в политическия процес въпреки забраната?”, каза Йордан Цонев.

„Независима съдебна система. Вие сериозно ли? Някои от нас познаваме добре системата отвътре, знаем как работи. Всяка една политическа сила в последните години бърка с мръсните си ръце в правосъдието с една единствена цел - да овладее прокуратурата успешно и частично – съда. Усещането за нормалност се дължи именно на неовладяване на съда от политиците”, коментира Николай Хаджигенов.

 

 

От „Има такъв народ” поискаха ревизия във ВСС. „За да бъде сменен главният прокурор – всички знаете, че това не може да се случи просто ей така, при сега действащото законодателство. Там е цялото решение. Решението е законодателно, докато действат сегашните правила и закони в правния свят, ще бъде така. Тази оставка я поиска българският народ и я искаше дълги месеци на протестите. Вие го знаете много добре и ние го знаем много добре”, посочи Филип Станев.

БСП и ГЕРБ отказаха коментар.

Заседанието на Висшия съдебен съвет, на което се решаваше дали Иван Гешев да бъде отстранен, мина под знака на протест. Още в 9 сутринта пред ВСС се събраха хора, които подкрепят искането на министъра на правосъдието Янаки Стоилов, Гешев да бъде отстранен. Следобед протестът се раздели на две. Една част от него застана пред централния вход на ВСС, а други – обградиха един от служебните изходи, за да попречат на главния прокурор да излезе. Среща между него и протеста обаче нямаше. Исканията на недоволните освен оттегляне на главния прокурор са и за оставка на целия състав на Висшия съдебен съвет.

„За съжаление, този състав на ВСС неведнъж е показвал, че много обича да замита такива горещи теми под килима, да ги потулва и да се прави, че не съществуват”, коментира адвокатът Петър Славов.

„Пред ВСС стои много важен избор за председател на ВКС. Затова трябва много да се внимава де не се случи това, което се случи с главния прокурор”, каза Велислав Величков от Инициатива „Правосъдие за всеки”.