От 6 август ще се изисква доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест за посещения на обществени места на закрито

Противници на така наречения "зелен пропуск" в Италия протестираха срещу по-строгите правила за влизане в ресторанти и барове, наложени заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.
Около 2000 души се събраха снощи на митинг в северния град Торино. "Не на зеления пропуск", скандираха демонстрантите.

"Зелен пропуск" е другото име в Италия на европейския цифров сертификат, отбелязва ДПА.
Протестът последва решение на правителството на премиера Марио Драги здравните мерки да бъдат затегнати с оглед на повишилите се равнища на разпространение на коронавируса.

От 6 август ще се изисква доказателство за ваксинация или за преболедуване или отрицателен тест, направен не по-рано от 48 часа, при посещения, например, на ресторанти на закрито, музеи, фитнеси и басейни.

"Разширеното използване на зеления пропуск не е акт на произвол, а необходимо условие за отваряне", заяви Драги, аргументирайки решението.

Според новите здравни мерки гражданите на ЕС също ще могат да показват дигиталния си европейски сертификат. Документът удостоверява наред с другото, че ваксинацията е завършена, когато от втората доза са минали 14 дни. В Италия обаче според министерството на здравеопазването сертификатът ще се смята за валиден 14 дни след поставяне дори на първата доза.

За местните жители, например първа инжекция ще е достатъчна, например, за да седнат в ресторант на закрито. Ако впоследствие те обаче не преминат целия ваксинационен цикъл с две дози, то сертификатът ще губи своята валидност, уточни говорител на здравното министерство.

В последно време в Италия, която е с население от около 60 милиона души, броят на новите случаи на коронавирус отново започна да нараства. Вчера здравните власти отчетоха 5057 новозаразени и 15 починали за 24 часа. Потвърдените случаи на коронавирус в Италия от началото на пандемията са над 4,3 милиона - показател, по който страната е на 10 място в света.
Починали са близо 128 хиляди от заразените. Италия е на трето място в мрачната статистика в Европа след Русия и Великобритания.

Вече са напълно ваксинирани над 53 процента от жителите на Италия, навършили 12 години.

Източник: БТА