Видеовръзката се осъществи от Атлантическия клуб в България

„Ало, Космос! Говори България!". Български деца питаха, а астронавтите от МКС отговаряха в директна видеовръзка. Телемостът се осъществи от Атлантическия клуб в България, в партньорство с посолството на САЩ в София, и с над 30 организации, занимаващи се с образователни инициативи в областта на науката и технологиите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Въпросите бяха свързани с космическия боклук, за работата на програмата Artemis, ресурсите в Космоса, които бихме могли да използваме тук на Земята и какво е  въздействието на пътуванията до Космоса върху атмосферата на Земята.  

Израелски астронавт провежда десетки експерименти на борда на МКС

„Това събитие е показателно за дълбоката връзка между нашите две страни. Ние сме вдъхновени от всичко, постигнато от НАСА, и сме силно благодарни за възможността да участваме в чудото, наречено космически пътувания. Това е събитие за човечеството. Стремежът да изследваш, да се разрастваш,  да пристъпваш извън границите. Това е пример за гения на човечеството – какво можем да постигнем, когато работим заедно”, заяви посланикът на САЩ в България Херо Мустафа. Тя благодари на организаторите за събитието, както и на министър Денков за присъствието. Посланик Мустафа подчерта, че България и САЩ си сътрудничат успешно във всички т.нар. STEM области.

"Това е първо такова събитие за мен. Надявам се за всички да бъде вълнуващо. Надявам се, че всички ще постигнете големи висоти и неща, за които само сме си представяли", завърши тя и пожела на децата винаги да се стремят към звездите.

Може ли кокошка да снася яйца в Космоса? Как би изглеждал асансьор към орбитата? Какво е времето в Космоса? И вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти от небето? Това са част от въпросите, които българските ученици зададоха на астронавтите от МКС. Това беше и кулминацията на събитието „Ало, Космос! Говори България!”.

Но въпросът на ученика Лъчезар затрудни астронавтите.

„Казват, че Вселената е безкрайна и постоянно се разширява. Как нещо безкрайно може да се разширява?”, попита той.

„Много труден въпрос! Не знам какъв е отговорът, но се надявам, че някой от твоето поколение ще ми даде отговора”, заяви астронавтът Марк Ванде Хей.

Тайните на Космоса и технологиите привлякоха към форума не само водещи български учени, но и млади надежди на българската космонавтика.

„Искам да стана космонавт, защото това е най-висшата ценност, която може да има - да помага на обществото. Аз не се сещам за по-висша от това да си космонавт и да правиш изследвания за човечеството”, смята Татяна Иванова, първата българка, тренирана от НАСА за астронавт.

Събитието посетиха и по-малки бъдещи космонавти с големи мечти.

„Искам да стана космонавт, защото това е доста голямо постижение за човечеството. Много искам да открием живот на Марс и да го изследвам”, заяви Георги Георгиев.

Еднодневната разходка извън орбитата на Земята цели да разпали въображението на следващото поколение и да го вдъхнови да търси отговори извън пределите на планетата.

КОСМИЧЕСКА РАЗХОДКА: Двама астронавти монтираха камери на МКС

„Българин пак да полети в Космоса - на тази амбиция посветихме днешния празник и много се надяваме, че едно от децата, които видяхме днес тук, ще бъде този българин”, заяви д-р Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб в България.  

Не всички тайни на Космоса обаче се крият в небето. Някои от тях са на Земята. И то не къде да е, а на най-мистериозния континент - Антарктида.

„Антарктида - това е частица от Земята, която е пътя на Земята към Космоса. Земният път към Космоса. Антарктида предоставя условия, които са много близки до другите планети. Неслучайно те я наричат „Земния Марс”.”, заяви проф. Христо Пимпирев, учен и полярен изследовател.