Тя пише, че Делта вариантът е много опасен и призовава към имунизация

До края на лятото, Европейският съюз ще имунизира срещу COVID-19 70 процента от пълнолетните си граждани.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че 57 на сто от хората в Общността вече са напълно защитени с две дози от одобрените препарати.

Забавилата се заради закъснели доставки ваксинационна кампания в Европа бързо е набрала темп, обяви председателят на Комисията.  

"Евросъюзът спази обещанието си. Нашата цел беше да предпазим 70 процента от пълнолетните граждани с поне една доза през юли. Днес постигнахме тази цел. 57 процента от пълнолетните вече имат пълна защита с две дози. Тези данни поставят Евросъюза сред световните лидери в имунизацията", заяви Фон дер Лайен.

България обаче е на последно място в Европейския съюз по поставени дози. С 28.1 дози на 100 души, страната ни се нарежда след държави като Тонга, Перу, Тринидад и Тобаго, Боливия и Индия.

"Вариантът Делта е много опасен и затова призовавам всички, които имат възможност - да се ваксинират. За тяхното собствено здраве и за да предпазят околните", допълва председателят на ЕК.

COVID-19: Европа отбеляза тъжен рекорд

Междувременно, броят на случаите във Великобритания спада за шести пореден ден. Миналата седмица страната отбеляза пик от повече от 57 хиляди случая за денонощие. Водещ епидемиолог обяви, че краят на пандемията във Великобритания се очаква до месеци, защото ваксините са намалили сериозно риска от тежко протичане и смърт.

Фон дер Лайен: ЕС има ваксини за имунизация на 70% от населението

"Моето послание към всички е - ваксинирайте се с първа доза, ако не сте, но се ваксинирайте и с втора доза. Това ще предпази вас и семействата ви и ще помогне на всички нас да направим крачка напред", сподели Борис Джонсън.

В същото време Държавният департамент на Съединените щати издаде предупреждение срещу пътувания в Испания, Португалия, Кипър и Киргизстан заради нарастващия брой случаи в тези държави.