Горещата вълна, обхванала Балканите, не отстъпва

Горещата вълна, обхванала Балканите, не отстъпва. В петък 42 градуса отчетоха термометрите на НИМХ в Сандански, 41 градуса в Хасково, а 40 - в Благоевград, Елхово, Пазарджик и Чирпан.

От 13 до 43 градуса през август

Следобедните температури в следващите дни остават високи и граничещи с екстремните стойности за нашите географски ширини. В събота с изключение на някои райони в западната половина на страната денят ще започне с температури над 20 градуса в ранните часове, а след обяд термометрите ще гонят стойности между 35 и 40 градуса. По западното поречие на Дунав, В Горнотракийската низина и в крайния югозапад са възможни и по-високи температури. Краткотрайни следобедни превалявания са възможни на изолирани места около планинските масиви най-вече на запад.

Около крайбрежието в събота температурата на въздуха ще се колебае между 27 и 30 градуса. Морската вода – около 27. Лек бриз ще прави часовете на плажа малко по-поносими. Вълнението на морето – слабо с максимална височина на вълните до половин метър.

Ако търсим прохлада, тя ще е в планината, но на по-голяма надморска височина. В ниските масиви в събота температурите ще са около 30-32 градуса, по високите части – около 24. В събота над планинските и предпланинските масиви в Централна и Западна България ще има условия за следобедни летни валежи с гръмотевици.

Докога ще продължат жегите и очаква ли ни захлаждане?

В неделя ще е по-горещо спрямо събота. Температурите следобед ще се движат в същия диапазон, но жегата ще се разпростре върху по-обширни територии в страната. Превалявания не се очертават.

Първата августовска седмица ще е особено гореща. Ще преобладава слънцето, термометрите ще се пукат следобед със стойности от 35 до 40 градуса. В традиционно най-горещите точки на страната не са изключени локални екстремни нагрявания над 40 градуса.

Оранжеви кодове и опасни жеги в петък и през уикенда

Едва към края на седмицата горещата вълна леко ще отпусне страната. Актуализираните прогнози към днешна дата чертаят студен фронт, с който температурите няма да паднат рязко, но са възможни по-експлозивни летни бури с валежи, пориви на вятъра и градушки.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.