Кандидат за депутат от листите на партията беше задържан

Има депутат от „Изправи се! Мутри вън!” и член на нашите листи, който е участвал в кампанията и е обвинен в купуване на гласове. Госпожа Манолова незабавно и за минути обясни, че човекът напуска. Има правосъдни органи, които ще се произнесат има ли данни или не, създал ли е предпоставки някой да го подозира в нещо. Това заяви от трибуната на Народното събрание Татяна Дончева.

Тя подчерта, че парламентарна група и коалицията са показала еднозначно и категорично, че щом някой, някъде, в някоя листа е създал съмнение, че "шета из ромските махали повече, отколкото се предполага за нормално", са взети мерки.

ЦИК свали имунитета на кандидат-депутат от "Изправи се! Мутри вън!"

"В София област ръководството на регионалната дирекция на МВР и ДАНС цяла седмица вика една персона, защото смяташе, че той трябва да бъде елеминиран от агитация за гласове за нашата коалиция. Той ми се обади на първия ден и ми каза, че му пречат да агитира. Те са имали анонимни сигнали. Викаха го всеки ден, в петък извикаха и кандидатката, за да я държат цял ден. След като сме създали такава практика за купуване на гласове, особено вие от ГЕРБ, ние трябва да изкореним това явление. Това включва превантивна дейност, която никога не може да бъде отмерена на чертата. Но включва и предимно нашето желание да не печелим нечестно избори и гласове. Когато започва от нашата добра, да се чудите вие, авторите на най-новаторски практики за купуване на гласове, каква комисия да създадете, за да обясните на някой колко сте невинни, бъдете така добри да ни спестите това усилие", обърна се тя към ГЕРБ. Според нея общественото мнение е подкупано.

Гешев поиска имунитета на кандидат-депутат

ицето, за което Дончева говори, е кандидата за депутат от коалиция "Изправи се! Мутри вън" - Цветелин Георгиев. Неговият имунитет беше свален от ЦИК, след искане на главния прокурор. От държавното обвинение твърдят, че са били събрани достатъчно доказателства, за да започне досъдебно производство и да бъде повдигнато обвинение. В искането се съобщава, че Цветелин Георгиев е дал „имотна облага на четири лица в село Маринка край Бургас, за да гласуват за определен кандидат и коалиция”.