Досъдебното производство е започнато от ОДМВР

Прокуратурата поиска от ЦИК да свали имунитета на кандидат за депутат. Причината - установено купуване на гласове за предстоящите избори на 11 юли.

Провеждането на честни и прозрачни избори беше и тема на правителственото заседание. В Хасково е установена нова схема, а в Етрополе съдът решава дали да остави в ареста задържан за търговия с гласове. Акциите срещу купуване на вот продължават в цялата страна.

 

Такава се повежда и в Бургаско. Служители на полицията влязоха в комплекс „Комлука”, където са арестувани трима. На адресите, които са били проверени сутринта, са открити списъци с имена и лични данни. По неофициална информация е открита и сума пари, както и купони, под формата на ваучери.

Екипи на МВР в морския град правят проверки и в квартал "Победа". Към момента са задържани трима души, но е възможно до края на деня броят им да нарасне.  

В края на юни кандидат-депутатът с инициали Ц. Г. е дал на четири лица в село Маринка имотна облага с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат и коалиция. Все още не е ясно кой е въпросният разследван, тъй като няколко кандидат - депутати от Бургас имат същите инициали.

 


Във връзка с искането на прокуратурата от "Изправи се! Мутри вън!" в Бургас са остранили от листата си лице с тези инициали. От партията информират, че водачът на листата в Бургас Живко Табаков ще окаже пълно съдействие на органите на реда и прокуратурата за установяването на истината.

 

 

"В листата в Бургас случаят се изяснява. Цветелин Георгиев твърди, че няма съпричастност към никакви практики, нарушаващи върховенството на закона. От този момент нататък Георгиев е отстранен от листата, за да се изясни цялата истина и да не се възпрепятства разследването.
За напускането си днес Георгиев ще подаде надлежните документи. За нас върховенството на закона е основна ценност и всяко негово нарушение, независимо от кого, смятаме за крайно неприемливо", посочват от партията в изявление.