Вицепремиерът отговаря на депутатски въпроси в Народното събрание

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов отговаря на въпроси на депутати в Народното събрание. Той разясни защо са орязани част от средствата за София в Плана за възстановяване и устойчивост.

Пеканов: Все още не е ясно точно колко пари ще получим по Плана за възстановяване

Пеканов обясни, че промените в Плана, засягащи Програмата за изграждане, доизграждане и реконструкция на водоснабдителни и канализационни системи за населените места с между 2 000 и 10 000 жители е с намален обхват и от нея са извадени четири столични агломерации по няколко причини.  

„Първият фактор са евентуалните негативни последствия за цялата страна от гледна точка на регионалното развитие и концентрацията на инвестициите от европейски средства в София, за сметка на инвестиции в далеч по-слабо развитите региони на страната”, каза вицепремиерът.

 

 

БВП на глава от населението в столицата е в пъти по-високо от това на най-слабо развитите региони, каза още Пеканов. По думите му тези неравенства ще се задълбочат при продължаващи инвестиции в София.

„В предишната версия на Плана бяха заложени специфично 560 млн. лв., отделени единствено за София”, каза вицепремиерът.

От ГЕРБ-СДС настояха за обективност, след като отчетоха, че от Плана са орязани проекти на столицата на стойност 200 млн. „От близо 13 млрд., които са заложени в Плана, едва 5% са за София. Дори проектите за метрото бяха застрашени. Зад тези 5% стоят над 1,5 млн. софиянци. И 40% от данъците, които влизат в държавата, са от софиянци. 0% от тях се връщат обратно в бюджета на столицата”, посочи Евгения Алексиева.