Вижте как ще става това

Apple обяви подробности за нова система, с която ще открива материали, съдържащи сексуално насилие над деца (SCAM) на устройства на потребители в САЩ, пише Би Би Си. Преди снимка да бъде запазена в услугата за облачно съхранение на данни iCloud технологията ще търси съвпадения с подобни изображения в системата CSAM.

СЕКС СКАНДАЛ: Служители снимали порно сцени в сградата на австралийския парламент (ВИДЕО)

От високотехнологичния гигант посочват, че ако бъде открито подобно съвпадение, служител на компанията ще направи оценка и ще докладва случая на органите на реда. Има обаче притеснения, че технологията може да наруши неприкосновеността на личността на потребителите като сканира устройствата им за забранено съдържание и дори за политически възгледи. Експерти дори се опасяват, че системата може да бъде употребена от авторитарни режими за шпиониране на техните граждани.

„Разследване на NOVA”: Проституцията - бизнес за милиони на ръба на закона (ВИДЕО)

От Apple посочват, че новите версии на iOS и iPadOS, които ще бъдат пуснати на пазара по-късно тази година, ще съдържат нови криптиращи апликации, с чиято помощ ще бъде предотвратено разпространението на SCAM онлайн и същевременно личните данни на потребителите ще бъдат защитени.