Тя победи туркинята Бусе Наз Чакъроглу

България отново изкачи олимпийския връх! Стойка Кръстева донесе нов златен медал за страната ни от Олимпиадата в Токио. Българката надви туркинята Бусе Наз Чакъроглу в категория до 51 кг на боксовия турнир.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

С медала Стойка Кръстева записва името си в историята на българския спорт като първата жена, спечелила олимпийско злато в бокса.

„Първите мисли, които ми минаха през главата бяха: „Все пак нашата малка България успя! Надявам се това да е пример за всички млади спортисти. Колкото и да е трудно, въпреки всички, да продължават да се трудят, да останат в България, докато мечтите им станат реалност. За мен и за всеки един спортист няма нищо по-хубаво от това цял свят да стане на крака и да слуша българския химн”, сподели след титлата олимпийската шампионка. Страната ни има потенциал за още много медали, уверена е  Кръстева.

Върбица ликува след златния медал на Стойка Кръстева (ВИДЕО)

Химнът ни прозвуча и в центъра на село Върбица. Там семейството и най-близките хора на олимпийската ни шампионка посрещнаха победата.

За Стойка този медал е резултатът от много упорит труд. „Тя сбъдна нейната мечта. А аз бях човекът, който беше неотлъчно до нея”, обясни съпругът ѝ Борил Кръстев. Той е бил убеден в победата, още след като са се чули преди мача.

 

 

Пътят на Стойка Кръстева: От Върбица до върховете на боксовия ринг (ВИДЕО)

Титлата е не само нейна мечта, а и на баща ѝ. „Моята мечта се осъществи - да стигне върха. Сега имам друга мечта - да имам внук! Горд съм… много”, посочи той.

Олимпийският ни шампион ще кацне на родна земя утре в 23.00 ч. на ВИП терминала на летище София, където Стойка ще бъде посрещната със специална церемония.

Как премина двубоят:

I РУНД

Двете боксьорки стартираха предпазливо и държаха дистанция. Туркинята нанесе първия точен удар, след което Кръстева с добра комбинация пласира ляв и десен в тялото на съперничката си. След това пласира нов ляв в главата на Чакъроглу. Туркинята успя да отговори, но българката умело атакуваше. Равностоен рунд, в който двете разменяха удари, които попадаха в целта. Добрата новина бе, че съдиите отсъдиха в полза на Кръстева след финалния гонг.

II РУНД

Българката нанесе ляв прав в главата на Чакъроглу. Туркинята действаше агресивно, но получи предупреждение. Кръстева държеше дистанция и умело пласираше удари в тялото на съперничката си. Стойка добре контрираше и нанесе нов удар с ляв, а след това точно попадна и дясното круше. Бусе атакува в края на рунда, но Кръстева хладнокръвно завърши. Отлична новина и след края на втората част, тъй като съдиите отсъдиха в полза на българката.

III РУНД

Туркинята излезе с нагласата, че няма какво да губи и атакува агресивно от самото начало на рунда. Кръстева показа добра защита и пласира ляв в главата на Чакъроглу. Съперничката ѝ нанесе десен в главата на Стойка, но тя веднага контрира с отлична комбинация. Веднага след това Кръстева нанесе нов ляв в главата на туркинята. В заключителните секунди на двубоя Кръстева нанесе десен прав и след последния гонг вдигна победоносно ръце.