Ще се промени ли пазарът на труда?

След сезона на отпуските, пазарът на труда няма да бъде същият. Все повече фирми предлагат работа вкъщи. Поводът е пандемията. Последната година обявите за кариера от разстояние бележат ръст от над 100%. Защо обаче са толкова атрактивни? 

Ивелина Иванова е съдружник в една от най-големите адвокатски кантори у нас. И преди пандемията е имало периоди, в които са работили извън офиса. Сега пандемията дала възможност на част от колегите й да се приберат по родните си места и да не губят позицията си във фирмата. „Аз специално реших да инвестирам със семейството си в Созопол и така се оказахме тук”, казва тя.

За каква работа мечтае поколението Z

Работата от вкъщи има и плюсове и минуси и не е за всеки, разсъждава Ивелина. „За мен плюсовете са, че не губя времето, което губех преди в пътувания до офиса  и обратно.Мога сама да си направя рутината на работа - в колко часа да започна и в колко часа да приключа”, добавя тя.

Единственото условие, поне за нея, било да има добър интернет. „Минусите са разбира се социалния контакт с колегите около кафе-машината, които не са просто разговори на злободневни теми. Да, понякога са и такива, но понякога и най-добрите идеи се раждат точно в тези малки разговори”, коментира Ивелина Иванова.

Тя си е изградила схема на работа, която да е удобна и за клиентите й, и за семейството й, и за самата нея. Предварително планирала онлайн срещите с клиенти.

Идва ли краят на офисите?

„Понякога мога да започна много рано – в 8:00 ч. или дори 7:30 ч. и да приключа към 17. В други случаи пък мога да си позволя да започна късно - към 10:00 и да работя до късно. Възможността да можеш да прекъснеш на обяд за един час, да се разходиш из Созопол или да слезеш просто да пиеш нещо покрай морето, да се разхладиш. Това е просто незаменимо за мен, а и за семейството ми”, посочва тя.

Разказва, че може да си позволи да говори по работа, докато е на плажа или на разходка със семейството си, но само, когато го е планирала предварително. Много от колегите й обаче предпочитали работата в кантората.

Темата коментира и Димитър Иванов, експерт в областта на човешките ресурси.

„Повечето фирми продължават да плащат наем, защото е трудно да прекратиш краткосрочно договора за офиса, който си наел. Все повече се връщаме в ритъма на живот, който имахме преди пандемията. Сектори обаче като IT сферата все още работят дистанционно”, обясни Иванов в студиото на „Събуди се”.

Все повече компании предлагат хибриден или изцяло дистанционен модел на работа, уточни той.

Още по темата гледайте във видеото.

Източник: Снимка: iStock