Всеки уикенд в рубриката ще се присъединяват и актьори от Народния театър

Век след смъртта на Иван Вазов журналистът на NOVA Николай Василковски обръща поглед към български места, свързани с живота на патриарха на българската литература. От днес всеки уикенд в рубриката „Дотам и обратно“ зрителите ще се отправят на пътешествие в миналото на известния писател и драматург.

Популярни артисти на Народния театър "Иван Вазов" ще придружат Василковски по стъпките на автора. Инициативата на най-стария професионален театър у нас и NOVA  се провежда по повод отбелязването на 100-годишнината от смъртта на поета. Тази неделя Николай Василковски и актрисата Параскева Джукелова посетиха Боянския водопад, за който Вазов е написал пътепис.   

От последните къщи на столичния квартал “Бояна” пътеката ни води към гъста приветлива гора. С широката си сянка високите букови дървета създават онова спокойствие и мир, който всеки търси, за да избяга от тътена на големия град.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Разходка до водопад "Боров камък" във Врачанския Балкан

В грегръдките на Витоша отваряме всичките си сетива и продължаваме към водопада. Колкото по-нагоре се качваме, толкова ходенето става по-предизвикателно. Равният в началото път отстъпва пред стръмна камениста пътека. Нищо обаче не може да заглуши опияняващия грохот на водопадите покрай пътеката, които на всеки завой те приканват да ги снимаш.

Сред дърветата пред нас се разкрива удивителна гледка. Улавяме Боянския водопад в онзи магически момент, когато палещото лятно слънце огрява падащата вода във всички цветове на дъгата. Поглеждайки този рай в планината, Вазов възкликва как този водопад “поразява въображението”. В такива моменти няма как да не признаем, че природата е велика.

ДОТАМ И ОБРАТНО: Разходка в гъстите гори между Боженци и Трявна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Часове наред човек може да се наслаждава на този природен феномен. 40-метровият исполин е омагьосал мисълта на Вазов и продължава да привлича хиляди туристи от страната и чужбина.

Ако решим да последваме мисълта и пътя на Иван Вазов и тръгнем към величествения водопад, пътеките са две. По-стръмната, по която се изкатерихме с актрисата Параскева Джукелова и по-лека, която се движи по полегат горски път. И в двата случая трябва да предвидим поне час  половина спокойно ходене в едната посока.