Грациите ни буквално разбиха хегемонията на рускините

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева ексклузивно пред NOVA след триумфа на ансамбъла ни на Олимпиадата в Токио. Грациите ни буквално разбиха хегемонията на рускините, като се класираха на първото място с безпрецедентен резултат.

„През целия сезон отборът ни беше най-силен, но все допускахме някаква грешка и златният медал ни се изплъзваше. На треньорката на ансамбъла казах, че ще го вземем, когато го заслужаваме”, коментира Раева.

ТРЕТА ОЛИМПИЙСКА ТИТЛА: Българският ансамбъл завоюва златото в Токио (ВИДЕО+СНИМКИ)

По време на съчетанията тя обясни, че се изисква невероятна концентрация и контрол на ума и сетивата. „Това са млади момичета, млади жени. Възпитавали сме ги, учили сме ги, но те носят душички и е нормално да има силно вълнение. Затова толкова трудно преживявах всичко с всяка една, но най-вече с треньорите”, допълни председателят на БФХГ.

Емоционално Раева обясни, че е отдала години, затова нищо не е било в състояние да я спре. „Моята мечта беше да видя България на върха. България има традиции в този спорт. Трябваше отново да покаже, че е най-силна и най-можеща”, сподели тя.

Страната ни се класира на първото място с безпрецедентна разлика от втория и третия. „Ние бяхме с най-сложните съчетания и рискувахме. Сега за първи път ще кажа, досега не съм си позволявала, ние рискувахме много, но рискът ни спечели”, категорична е Илиана Раева. 

 ВЗРИВ ОТ ЕМОЦИИ: Как близки и приятели съпреживяха победата на гимнастичките (ВИДЕО)

Тя не скри, че е много щастлива и посвети на всички българи този толкова дълго чакан и жадуван от поколения гимнастички медал. „Посвещавам го на всички българи с най-голямата си любов и сърце, с които мога да го дам”, каза Раева и добави: „Когато видиш знамето - знаеш каква радост си донесъл на всички българи в България и по света”.

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика направи и разкритие - Мадлен Радуканова е играла с жестока болка в крака: „Разплака се след първото съчетание. Какво би бил животът, ако няма болка, ако няма такова страдание, ако няма толкова изстрадано щастие, за да го усетиш с целия му блясък и сила”, уточни Раева. 

„Това са хиляди часове труд и жертва, за да постигнеш този успех. За да видиш един миг, който е ранг първи. Нямате си представа колко много си заслужава всяко едно лишение, всяка болка, всяка жертва”, обясни още тя.

„След дългата хегемония на Русия - нормално е да го преживяват тежко”, коментира появилите се обвинения Раева.