„Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен", каза още той

„Цялата медийна атака ме прави още по-решителен и целенасочен в това, което трябва да се свърши за държавата. През последните седмици лайтмотивът на всички жълто-кафяви медии е, че Петър Илиев трябва да бъде унищожен. Не, той няма да бъде унищожен. Той произлиза от героичен род. Знам си пътя и продължавам напред”. Това заяви номинираният за министър на вътрешните работи адвокат Петър Илиев в студиото на „Здравей, България”.

„Аз не съм член на „Има такъв народ". Но съм със Слави Трифонов и екипа от времето, в което организирахме референдума. Тогава аз организирах юридическата му страна. Имам не само поддръжката на Слави Трифонов, но и неговата пълна подкрепа и мъжката му дума, както и на всички от ръководството на партията”, каза още той.

Парламентарни сметки: Ще събере ли подкрепа кабинетът на ИТН

Адвокатът смята, че атаката срещу него, включително и обвиненията в плагиатство, са целенасочени и са започнали в деня, в който е бил номиниран за член на евентуалното бъдещо правителство.

На въпрос дали е имало разколебаване от негова страна, той отговори: „Разколебаване е дума, която не познавам. Когато направихме референдума, тогавашният режим прати ДАНС, НАП и ме спукаха от проверки. Нищо не намериха, но това беше тормоз на една полицейска държава спрямо един свободен човек. Кален съм в битки, имам много рани и белези. Това, в комбинация с характера ми, очевидно създава голям проблем”.

„Самооценявам се с всичките ми постижения и резултати. Не съм политик и не съм се венчал за властта. Прави се опит за медийното ми тричане преди да се кача на ринга. Голям страх тресе кочината на задкулисието”, посочи Илиев.

Той коментира и т.нар. „барбадоска връзка”. „Аз съм почетен консул на Барбадос от много години. Да си почетен консул е почетна длъжност, това не е държавна служба. Барбадос е държавата с най-висок стандарт на живот на Карибите и тази, която има най-близки партньори – САЩ и Великобритания – също стратегически български евро-атлантически партньори”, посочи той.

Илиев беше категоричен, че Барбадос не е офшорна зона. „Понастоящем тя не е в никакъв списък на държави, които са данъчен рай. В моята практика, която е доста солидна, не съм видял в българския Търговки регистър фирма, която да има акционер или собственик фирма, регистрирана в Барбадос”, поясни номинираният за министър на вътрешните работи.

Ще състави ли ИТН правителство: Прогнозите на Валерия Велева и Георги Милков

„Ангажиментът ми към Слави Трифонов е ангажимент на мъжката дума. Ще го изпълнявам до момента, в който мога да бъда полезен. За момента аз съм полезен за тях. И ще продължавам да правя това, в което съм добър, докато моята и тяхната линия съвпадат. А те съвпадат от много години”, коментира Петър Илиев. 

Запитан дали познава Делян Пеевски и Ирена Кръстева, той отговори: „Никога не съм ги виждал през живота си. Като адвокат професионалист много често съм канен да консултирам юридическата страна в дейността на определени компании, без значение в кой сектор, включително и в медийния. Преди 15 години бях поканен като професионалист да участвам в създаването на въпросните дружества. Няма как да нося отговорност какво е станало с тях, след като вече не съм бил там”.

Доц. Киселова: Не бях удовлетворена от разговорите с Петър Илиев

Илиев коментира и обвиненията за плагиатство. В събота сутрин пред NOVA доц. Наталия Киселова обясни, че е видяла своите текстове в книгата на предложения за вицеприемер.  „Когато поставих въпроса, че има неща, които ме смущават, беше казано да седнем да се разберем. Аз проведох два разговора с него и не бях удовлетворена”, каза тя.

„Стоя зад всяка дума в моята книга. Подарил съм я на членовете на Катедрата през 2015 г. С изненада разбрах в деня на връчване на мандата, че някой твърди, че има проблем с тази книга. Минали са 6 години. Законът в една правова държава казва, че ако някой има правен спор с другиго, той се решава в съда”, заяви Илиев. Той беше категоричен, че не е чел труда на доц. Киселова и не е запознат с него.

 

 

Предложеният за вътрешен министър отговори и на резервите от страна на "Изправи се БГ! Ние идваме!". В интервю за БНР Татяна Дончева изpази cъмнения, че като почетен консул на Барбадос в кантората му имало счетоводителки, които били там за да извършват финансови трансакции.

„Счетоводителките се занимават със счетоводство. Това да коментирам защитници на „Мултигруп” от онова време или защитници на избягали подсъдими в чужбина – това е тема, за която е по-добре да питате тях”, каза Илиев.

Илиев отрече да е участвал в масонски ложи, както и че има близки връзки с висши магистрати.

Целия разговор гледайте във видеото.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК