Вижте защо недоволстват работещите на първа линия

Спешните медици излязоха на протест. Недоволството е заради новата методика, по която се изчисляват парите им за работа с COVID пациенти. Протести имаше в няколко града. В столицата лекарите се събраха пред здравното министерство, след което се преместиха пред сградата на президентството. Те настояват за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и заявиха, че са готови на ефективна стачка.

Спешните медици недоволстват от заплащането за работа с болни от COVID-19

Спешните медици настояха за незабавна промяна в новия начин за изчисления на парите за работа в риск. Досега те са получавали по 1000 лева допълнително за работа на първа линия, според новата методика обаче средствата ще се изплащат на изработени дежурства и само при контакт с COVID болен. Според нея те ще получават 11 стотинки за работа с подобен болен. Протестът на медиците беше подкрепен от три синдикални организации - "Защита", "Подкрепа" и КНСБ, като последните изненадващо се оттеглиха.

 

 

Здравното министерство с разяснения за допълнителните пари за спешните медици

Служителите на Спешна помощ не разбират защо новите правила важат само за тях. Твърдят и, че не са получавали допълнителни възнаграждения от май. И настояха за среща със здравния министър. Среща обаче нямаше - затова се отправиха на шествие към Тригълника на властта, за да се срещнат с президента. 

 

 

Медици от спешната помощ в Бургас също подкрепиха националния протест пред Министерството на здравеопазването . Пред спешния център в морския град излязоха тези от тях, които не са на повиквания. Недоволството им е породено от редица неуредици - в здравеопазването и най-вече от методиката на плащане на труда на работещите на първа линия в борбата с COVID-19.

Във Варна протестираха с искане за достойно заплащане и промяна на категорията на труд.  От министерство на здравеопазването отговориха на медиците и обясниха, че методиката за изплащане е обяснена ясно още преди месеци, а забавените възнаграждения вече са преведени. 

Повече гледайте във видеото. 

МС предлага отпускане на допълнителни 37 млн. лв. за здравното министерство