Лекарите от Пазарджик излязоха с протестна декларация

Нова методика на Здравното министерство за стимулиране изкара на протест част от медиците в Спешна помощ. Според тях не е ясно как ще изчисляват допълнителните пари и трябва ли да се брои всяка минута, прекарана с пациенти с коронавирус. От здравното министерство разясниха, че по 1000 лева допълнително ще се дават на всеки, който е взел всичките си месечни дежурства и е преглеждал доказано болни от коронавирус.

Първи лекарите от Спешната помощ в Пазарджик възроптаха срещу новата методика, която по думите им вместо да ги стимулира, ги ощетява. Тя предвижда те да получават по 6,49 на час за работа с пациент с коронавирус.

„Излиза, че ще работим за 11 стотинки на минута”, каза Теодора Михова, която е фелдшер.

Отново ръст на новите случаи на COVID-19

Лекарите твърдят, че за да вземат тези пари, трябва да се отчитат по минути колко точно време са прекарали със заразноболни по време на дежурствата си. Определиха това като гавра с труда им и риска, на който подлагат всеки ден себе си и семействата си.

„Трябва да си сложа таксиметров апарат, за да засичам колко време престоявам аз на посещението в линейката и да отчета колко време съм бил там. Имаш време да си спасяваш пациента или да си засичаш колко време си работил с него?”, коментира д-р Венцислав Тодоров.

 

 

Шофьорите на линейките твърдят, че също са ощетени, защото допълнителните пари ще се дава само за тези, които са в пряк досег със заразноболния. „Ако докторът и сестрата вземат, защо и шофьорът да не вземе? Ние работим заедно”, посочи  Георги Шопов - шофьор на линейка.

„В методиката няма никакви 11 стотинки и никой не е казал, че ще се засича времето през което екипите действат”, категоричен е зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

От здравното министерство уточниха, че допълнителните възнаграждения ще се заплащат не на минута, а според броя на дежурствата в месеца. „Принципът е следният - ако екипът има пълното работно време, т.е. 12 дежурства по 12 часа, той ще получи 1000 лева, ако се е срещал с COVID пациент през съответния месец. Това значи около 80 лева на дежурство. Ако не го е срещал, няма да получи тези пари. Това е истината!”, каза Димитров.

Медици от Спешна помощ искат от методиката да отпадне изискването парите да се дават само при контакт с доказано болен от коронавирус. Според тях често пациентите крият реалните си симптоми.