Столичната РЗИ и Здравното министерство с различни мнения по въпроса

Сериозен ръст на броя новозаразени с COVID-19. 774 са новите случаи, при направени над 23 хиляди теста. Това са над 3% от изследваните. Починалите са 23-ма. Поставени са близо девет хиляди дози от ваксините срещу COVID-19. Най-тревожна е ситуацията в София. На 7 дневна база столицата ни вече е в червената зона.  А повечето положителни проби са причина и за затягане на мерките.

Готвят затягане на мерките в София

Дали и кога ще има ограничения, все още не е ясно заради разнобой между институциите. Тази сутрин от Столичната здравна инспекция обявиха, че има сериозен ръст на заболелите и се налага да има нови ограничения за заведения, фитнеси и театри. Според д-р Данчо Пенчев заболеваемостта в София е над 500 на 100 000, което отрежда на София място в червената зона

МЗ опроверга РЗИ: Мерките в София няма да се затягат

Часове по-късно от здравното министерство контрираха, че няма увеличение и нови мерки не се налагат.

Пътувайки към работа тази сутрин, управителите на заведения в София научават, че до броени дни ще трябва да обслужват по-малко клиенти. А причината, която от столичната здравна инспекция посочват, е отчетеният траен ръст на заболелите в София.

„Като ръст на 7-дневна база София вече се намира в червената зона, а от последните няколко дни цифрите показват, че навлиза в жълтата зона на 14-дневна база. Това са мерки, които касаят семейните събирания, културните мероприятия, спортните събития, тренировките, заведенията. Това няма да стане изведнъж – от днес за утре, ще има гратисен период”, обясни директорът на РЗИ – София д-р  Данчо Пенчев.

 

 

Не и според здравното министерство, от където изчисляват, че заболелите са под 100 на 100 хиляди и нужда от по-строги мерки няма. Разнобоят между институциите обнадежди ресторантьорите – че ще продължат да работят, както досега. Но от столичната здравна инспекция бяха категорични, че в момента се работи върху заповедта.

Ресторантьори и собственици на заведения излизат на протест

Неяснотата кога ще дойдат поредните ограничения за заведенията кара много от служителите да обмислят смяна на професията. Със заповед или без, от утре ресторантьори ще блокират движението в София, Варна и Пловдив за 2 часа дневно. Те настояват по време на четвъртата вълна да няма затваряне на обекти, а при ограничение на капацитета – държавата да доплаща за неизползваемите места

Столичното РЗИ планира до 30% да падне капацитетът и в театрите, кината и фитнесите. Освен капацитетът, здравните власти планират тези бизнеси да работят и с намалени работно време – от 6 до 23 часа.

С издаването на заповед с нови мерки, здравните власти в София ще подготвят и болниците за посрещане на повече COVID болни. Ограничения и нови мерки за сега не се предвиждат за моловете, нито ще засегнат туристическите пътувания.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК