Преди това ГЕРБ-СДС ще представят публично състав на кабинет

„Ако дойде нашият ред да получим мандат, ще предложим Даниел Митов за министър-председател и веднага ще върнем мандата. Това е единственото, което зависи от нас". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му "небивалата конституционна криза, в която ни вкара президентът Радев с неговите партии марионетки, достига върхове".

„Ще представим отпред пред Президентството състав на кабинет, за да могат хората да сравнят това, което предлагаме ние, с предложението на всички останали", уточни лидерът на ГЕРБ.

„Както сме заявили, искаме да стоим много далеч от всичко, което се случва в българската политика в този момент. Когато започва предизборната кампания, партиите слагат на плакатите си слоган. Нашият е „Ред в хаоса". В последните дни няма български политик, който да не каже "хаос". Нашият слоган се оказа верен. Време е за друго, казват от ИТН. Видяхте кое е другото – хаос. БСП казват „Сигурност в промяната с грижа за теб". Много се забавлявам, когато уважаваната от мен г-жа Нинова, говори за модела „Борисов”. Не са прави нейните съпартийци да я гонят на Бузлуджа с оставка като дива коза, защото тя изведе партията до невиждани висоти -  от четвърто на трето място. Не мога да си обясня как толкова провалили се партии си позволяват да говорят с такъв тон. „Демократична България" са казали „Свобода, законност, модернизация". Не знам какво са модернизирали този месец. ДПС казват „Рестарт на държавността". Е, така я рестартираха, че не могат да реализират правителство”, каза още Борисов.

Председателският съвет реши: Трябва да има акт на НС за оттеглянето на кабинета на ИТН

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията с коронавируса у нас.

„Ние оставихме държавата в най-блестящата ситуация от всички в Европа. Ние отворихме ресторантите и нощните заведения месеци преди другите държави", заяви Борисов.

 

 

Той упрекна служебното правителство, че не са продължили започнатата от ГЕРБ кампания по ваксинацията срещу COVID-19. И допълни, че само 15% от населението у нас е имунизирано.

„Аз съм учуден как могат да считат, че някой е потривал ръчички и се радва на този хаос. Ние сме си дали живота, здравето и най-хубавите години, за да направим от България една стабилна държава. Ами, тя беше такава. Обаждат ми се сега колеги от ЕС и ме питат: „Бойко, какво става в България?" И даже Митов, с неговия брилянтен английски, не може да намери думи да обясни какво се случва", заяви Бойко Борисов.

ПОЛИТИЧЕСКИ ОБРАТ: ИТН оттегля проектокабинета си (ОБЗОР)

Бившият премиер призова партиите в НС да се уважават.

„ГЕРБ не ви пречи с нищо в момента. Имате перфектно мнозинство в парламента. Имаше илюзия, че ще направите правителство без ГЕРБ. Решете всички въпроси по начина, по който сте го казали в слогана. Молбата ми към колегите е да се смирят. Те да си решат какво да направят, но с добро. Видя се, че с омраза и с обиди нищо не се случва. Не виждам как ще поддържат илюзията и ще накарат българите да гласуват за трети път особено в COVID вълна",  поясни лидерът на ГЕРБ.

Слави Трифонов: Изобщо няма да предлагаме проектокабинет. Отиваме на избори (ВИДЕО)

По думите му моделът „Трифонов" е „предлагаш-махаш, предлагаш-махаш и по никакъв начин не управляваш". "Колегите от ДБ се интересуват само от постове, власт и министерски кресла", каза още Борисов.

Той отказа да говори за евентуална кандидатура за президент от ГЕРБ преди да минат парламентарните избори.

Запитан дали от ГЕРБ биха подкрепили предложение служебният кабинет да остане редовен, Борисов заяви следното: „Кое да подкрепим? На Рашков правителството ли? Това не е сериозно".

Томислав Дончев коментира очакваните трети избори. 

„Никога не сме твърдели, че машините са лоши. Имаше български граждани, които не отидоха от страх да не се изложат и да не правят опашка заради машинния вот. Гласуване за два избора на една машина ще бъде предизвикателство”, поясни той.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК