Партията ще подкрепи кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат

„Има такъв народ” се отказаха от предложението си за правителство. В извънредно изявление във Facebook лидерът Слави Трифонов обяви, че ще оттеглят проекта за кабинет. Не е ясно обаче дали това е възможно по Конституция.

До тази развръзка се стигна, след като „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!” заявиха, че няма да подкрепят правителството на ИТН. А БСП и коалиция поставиха условие - няма да гласуват "за" Министерски съвет с Петър Илиев в него.

„Ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинет. Защото ясно бяхме заявили, че без подкрепата на партиите на протеста, ние няма да предлагаме кабинет”, заяви Трифонов.

Слави Трифонов: Изобщо няма да предлагаме проектокабинет. Отиваме на избори (ВИДЕО)

Според юристите обаче „Има такъв народ” не могат да оттеглят президентския указ, който предлага Пламен Николов за премиер. Затова и днес кандитатът лично е подал заявление до Народното събрание и до президента, че се отказва от тази номинация.

„Народното събрание в пленарното си заседание ще констатира този факт и ще прекрати процедурата, с което ще се премине към следващия етап от чл. 99 от Конституцията”, каза Борислав Цеков, доктор по Конституционно право.

Според Трифонов дотук се стига заради две формации в парламента.

„Направихме всичко възможно, за да са спокойни хората, за да има правителство и да са доволни от партиите на протеста. Но това не се случи заради поведението и в крайна сметка предателството на „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”, каза още лидерът на ИТН.

Реакциите на двете политически формации не закъсняха.

„Това решение е върхът на тази огромна кула от без отговорности. Тези хора се сблъскаха с факта, че в парламента има политическа логика и не може да искаш всичко да стане на твоето с 65 гласа", Христо Иванов.

„Заради прищевките на ИТН 45-ият парламент приключи за 9 дни. Сига 46-ият парламент ще приключи по същия начин", заяви Мая Манолова. 

„Има такъв народ” няма да подкрепя други проекти за кабинети в този парламент, заяви още Слави Трифонов. Така, предсрочният вот е почти неизбежен.

„Разбира се, че съществува възможността „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме” да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП. Да създадат правителство, както го правеха до неотдавна”, каза Трифонов.

Подкрепа обаче ще има наесен - на президентския вот за Румен Радев.

„На президентските избори, които предстоят след няколко месеца, „Има такъв народ” ще подкрепи кандидатът за президент Румен Радев. Той най-много изпълва със съдържание представата ни за президент на България. И с нашата подкрепа ние се надяваме, че той ще стане президент още на първи тур”, каза още лидерът на ИТН.

Решението на „Демократична България” да не подкрепят кабинет на ИТН бе взето с единодушие. От формацията смятат, че в управленските приоритети на „Има такъв народ” липсват важни неща.

„Не можем да дадем гласовете си за споразумение, което е едностранно, което не е изобщо съгласувано с нашите трайни и ясно заявени политически цел. В този документ отсъства ясен ангажимент за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. Няма го това”, каза Христо Иванов от „Демократична България”.

Освен това така и не се стигна до коалиционно споразумение. Заради това и „Демократична България” не вярват в плаващото мнозинство.

„Един път гласувайте да се избере правителство, след това ние ще си правим каквото искаме. Ето това се нарича предателство”, поясни Иванов.

Третата причина за решението на ДБ са предложените имена в кабинета.

„Този състав на Министерски съвет е най-слабият състав, който някога е излъчван в България. Нека някой да оспори това нещо. Не става! Най-доброто, което можем да кажем за тези хора, е, че ние не ги познаваме. И не знаем нищо за тях”, твърди Иванов.

И „Демократична България” няма да подкрепи проектокабинета на ИТН

Затова сега „Демократична България” призовават „Изправи се БГ! Ние идваме” и „Има такъв народ” да се действа внимателно с третия мандат. Ако той отиде в БСП подкрепа няма да има.

„Имаме лош опит с неизпълнени предизборни политически обещания и това ще си го спазим. Затова призивът ни е конструктивно да водим разговори, да намерим решение на целия този пакет от въпроси”, каза още Иванов.

Формацията остава склонна да подкрепи служебни министри, ако бъдат номинирани в редовен кабинет. За това призовават и „Изправи се БГ! Ние идваме!”

„Работещото решение за кризисна ситуация е служебният кабинет и служебните министри, които се радват на изключително високо одобрение от българските граждани. Във всички случаи би било добре да бъдат и в основата на следващо експертно, техническо, както и да го кръстим, управление”, заяви Мая Манолова.

И „Демократична България”, и „Изправи се БГ! Ние идваме!” ще мислят за конкретни действия едва след като стане ясно кой ще получи третия мандат.

Петър Илиев: Прави се опит за медийното ми тричане

Част от парламентарната група на БСП остана изненадана от хода на Слави Трифонов. Междувременно се проведе и заседание на Националния съвет на левицата.

На него трябваше да се реши дали БСП ще подкрепи кабинета на ИТН. Това, което притесни левицата, е присъствието на Петър Илиев, който беше предложен за силов вицепремиер. В крайна сметка от БСП решиха, че правителството се нуждае от кадрови промени, за да заслужи подкрепата им. Решението на Националния съвет на практика съвпадна с новината, че ИТН оттегля кабинета и гласуване в пленарната зала вероятно изобщо няма да има. А част от депутатите в парламентарната група на „БСП за България“ определиха действията на Трифонов като прецедент.

„Това е решение на „Има такъв народ”. По отношение на конституционните възможности мисля, че действието на ИТН е прецедент", каза Александър Симов от БСП.

„Наистина е прецедент. Колегите юристи казаха, че такава практика за първи път има. Част от тях не са сигурни доколко Слави Трифонов има право да оттегля кабинета, защото все пак трябва да има някаква форма на гласуване. Решението на ИТН е тяхно право. Сега вече голямата политическа интрига ще бъде какво правим с третия мандат и ще проявят ли останалите партии разум, за да осигурим някакъв кабинет”, заяви Филип Попов от БСП.

От левицата обаче изразиха готовност да съставят редовно правителство, ако президентът им връчи третият мандат. 

„Ако вземем мандата няма да предложим партиен кабинет, ще предложим експертен кабинет”, каза още Симов.

По отношение на заявената от Слави Трифонов подкрепа към президента Румен Радев от БСП бяха лаконични.

„Нека да направим своя анализ, много неща се случиха. Има изненадващи изявления от всички политически субекти“, заяви Попов.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК