"Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в пленарната зала", каза Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Бурно начало на деня в парламента! В дневния ред на депутатите не влезе точка за гласуване на предложението за премиер и ново правителство. Причината - отказът на Пламен Николов да се кандидатира. По-късно стана ясно, че все пак ще има гласуване утре, за да може парламентът официално да прекрати процедурата по първия мандат.

СНИМКИ ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА ВИЖТЕ ТУК

"Взехме решение, че трябва да има краен акт на парламента за оттеглянето на кабинета на ИТН. Това решение трябва да бъде гласувано след дебати в НС", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" след провел се в парламента Председателски съвет.

"Този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно. Той създава ново право, а то е жива материя, движи се", коментира още Хаджигенов.

ИТН към отказалите подкрепа: Няма как да изтриете срама от лицата си!

Той каза, че от „Има такъв народ“ се притеснявали, че може НС да не приеме оставката на Пламен Николов и да го направи премиер "насила". "Не сме имали такова намерение, убедихме ги в това", заяви Хаджигенов.

„Председателският съвет потвърди нашето мнение от сутринта, че следва да има акт на Народното събрание, за да обективира ролята на народните представители в парламентарната република и да може след това да се следва ходът на конституционната процедура - президентът да издаде втори указ за връчване на втория мандат", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. 

Борисов: Ще предложим Митов за премиер и ще върнем мандата

Тя обяви, че е взето решение утре - сряда, в 9 ч. да има представен проект на решение, за това, че се приема волеизявлението на Пламен Николов, който оттегли желанието си да бъде номиниран за премиер и да предложи състав на МС.  

 

 

„Тази тема ще бъде точка първа от дневния ред на пленарното заседание и ще има дебат по същество. Считаме, че трябва да се обединим около това Народното събрание да приеме волеизявлението на Николов, защото волята е лична. Има и такова конституционно решение в подобен казус. Няма да гласуваме предложен състав, защото това става безпредметно”, добави Атанасова.

 

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК