Недоволните поискаха оставката на здравния министър

Протест на собственици на заведения в няколко големи града у нас. Причината за недоволството им е евентуалното налагане на ограничения заради новата вълна на COVID-19.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Протестиращите в София се събраха на "Орлов мост" и блокираха за кратко движението преди да се отправят към Министерство на здравеопазването.

Те настояват за нов план за справяне с пандемията, в който да не се упоменава затваряне на заведенията. Поискаха и оставката на здравния мнинистър Стойчо Кацаров, шефът на столичното РЗИ Данчо Пенчев и на главния държавен главен инспектор Ангел Кунчев. 

"Всички браншови организации искат смяна на министъра на здравеопазването, сигурно с право. Че няма да се затварят бизнеси също е лъжа, тъй като в 23:00 ч., ако имаме вечерен час, нощният живот отново трябва да затвори и тук, и на морето, и в цялата страна", заяви Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

"Това което държавата трябва в момента да направи, за да спрем да протестираме е: първо - да уволни д-р Пенчев, д-р Кацаров и д-р Кунчев, които насаждат дискриминация срещу нашия бранш и ежедневно тормозят нашите колеги", категоричен е Емил Коларов - председател на Сдружението на заведенията в България.

В Бургас също имаше блокада, а протестиращите затвориха за кратко едното платно от основния път, водещ към входа на АМ "Тракия" и затрудниха движението в пиков момент. Те настояват да не бъде посягано на работния им протест при една евентуална четвърта COVID вълна. 

"Това значи да работим с 3 масички. С 3 маси няма как да изкараме този оборот и да покриваме всички разходи", катергорична е Катя Коларова- собственик на заведение.  

ЧЕТВЪРТАТА ВЪЛНА: Ще има ли нови мерки заради ръста на заразените с COVID-19 (ОБЗОР)

Във Варна демонстрантите на няколко пъти затвориха пътя към "Златни пясъци", но малко по-късно кръговото движение бе освободено. Те са категорични, че ще настояват за компенсации, ако капацитетът на заведенията бъде намален. 

"На нас просто си ни писна и заявяваме съвсем категорично, че повече затваряния на обекти и ограничения на работното ни време няма да търпим", заяви Марин Сотиров - зам.-председател на Сдружението на заведенията в България.