Това заяви министърът след заседанието на МС

Приходите в бюджета за първото шестмесечие са в размер на 24 милиарда и 759 милиона, което с 3,3 млрд. повече в сравнение със същия период за изминалата година. Това отчете на брифинг след заседанието на Министерския съвет финансовият министър Асен Василев.

„Приходите, които са данъчни и неданъчни, събирани от НАП и Агенция „Митници”, са с 3,6 млрд. повече. Имаме по-малко приходи от постъпления от средства от Европейския съюз - с 300 млн. по-малко, което формира и 3,3 млрд. повече приходи”, уточни още министърът.

Стойчо Кацаров: Депутатите да приемат актуализацията на бюджета

„Разходите по консолидираната фискална програма са 24 млрд., което е 46,9 % от годишните отчети, което формира за първото шестмесечие не дефицит, а излишък в размер на 118,2 млн.”, каза той. 

Министърът беше категоричен, че приходната част в бюджета се движи изключително добре. „Това се дължи отчасти на по-добрата икономическа ситуация в страната и отчасти на по-добрата събираемост”, добави Василев. 

Вследствие на това той очаква да бъдат събрани около 2 млрд. лева над заложеното в Закона за бюджета, при прогнозирана тежка COVID криза. Василев обясни и защо при добра приходна част се налага актуализация на бюджета.

„В Закона за бюджета се фиксира както приходната част, така и разходната. Ние даже и да имаме 2 млрд. повече приходи, нямаме право да ги харчим и да ги използваме за различните видове средства, които трябва да бъдат дадени - пенсии, за подкрепа на бизнеса или здравеопазване”, уточни той.

Янев: Това, което наблюдаваме, води до неустойчивост и непредвидимост

Министърът обясни, че досега за COVID мерки са били заложени общо 1,196 млрд. лева. „318 млн. лв. за пенсии, 300 млн. лв. за мярката 60/40, 112 млн. лева за избори и реално от допълнителните средства, които се изплащат към медиците, няма заложени в бюджета, а в т.нар. буфер”, посочи Василев, но предупреди, че ако този буфер бъде използван напълно, министерствата, които бюджетират на реално наети хора, а не на щатни бройки, ще останат без пари за заплати и за издръжка. Това щяло да засегне особено силно МВР, правосъдното и социалното министерство.  

Василев отправи апел към парламента да създаде бюджетна комисия и да започне актуализация на бюджета, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на българските граждани.

„Пари за избори ще има. Пари за бизнес - 60/40, няма да има. Парите за здраве ще трябва да бъдат на база активиране на буфера. Може би, ще има възможност да се продължат 50-те лева към пенсиите за септември, за октомври - не е ясно”, обясни Василев, който бе категоричен, че пари има, но не е ясно кога ще се достигнат таваните по разходите.