Договорът със семейството, подало сигнала до NOVA, беше прекратен

Декларация и представяне на ваксинационен сертификат срещу COVID-19 - това е поискала от родителите директорка на частна детска градина в София. И обяснила, че децата на неваксинираните няма да могат да посещават заведението. С това твърдение екипа на NOVA потърси разтревожена майка. Според нея по този начин ръководството на градината извива ръцете на родителите, въпреки че такава заповед от здравното министерство няма. От своя страна директорката твърди, че родителите не са я разбрали. Поискала декларацията с „информативна и статистическа цел”.

„Уважаеми родители, в медиите се говори за бъдещ локдаун и че ако той стане факт, то детските градини ще работят, но ще могат да приемат деца само на ваксинирани двама родители, които могат да представят сертификати. Поради тази причина Ви молим да попълните декларацията, приложена към този пост”, гласи публикацията във Facebook.

Ще ходят ли на културни събития само ваксинирани при четвърта COVID вълна?

Постът е публикуван в началото на седмицата на страницата на столична частна целодневна детска градина. В декларацията се иска родителите да заявят, че са ваксинирани срещу коронавирус и могат да представят сертификат. Написаното предизвиква недоволството на част от майките и бащите.

„Бях изумена. Ако аз и съпругът ми не сме ваксинирани, децата ни няма да посещават тази детска градина. Това беше, което прочетох и разбрах”, каза майка.

 

 

Детето на жената посещава детската градина от една година. Крие лицето си, защото все още не го е отписала.

„Аз лично съм ваксиниран родител. Но има доста хора, които не могат да си позволят да се ваксинират, дори и по здравословни причини. Това означава ли, че децата им няма да ходят там? Моето дете ще го гледат, другото - не. Другият родител няма ли да отиде на работа?”, попита още тя.

Исканата декларация предизвиква гнева и на други родители.

„Що за глупост! Никой няма право на това. Това е дискриминация и принуждаване. На какво основание искате тази декларация”, пише родител.

Неваксинираните учители и ученици в Гърция ще се тестват два пъти седмично

„Ще се сезират нужните институции. Това е потъпкване на човешките права”, казва друг.

Заради негативните коментари под поста, само 24 часа по-късно, ръководството на детската градина редактира текста. В новия вариант се казва, че попълването на декларацията е с пожелателен, а не със задължителен характер.

Директорката на градината Мая Вълчева признава, че е поискала декларациите на своя глава, тъй като все още няма издадена заповед от здравното министерство.

„Преди няколко дни в медиите излезе информация, че при предстоящо обявяване на „червена зона” детските градини ще работят само с ваксиниран персонал на 100% и с деца на ваксинирани родители. Това налага предварителна организация на цялата дейност на детската градина. Каква бройка от децата, евентуално, би посещавала нашата детска градина”, обясни тя. 

Предлагат нов вид отпуск

Вълчева допълва, че до напрежението се стигнало, защото родителите не разбрали идеята. „Нито настоявам персоналът на 100% да бъде ваксиниран, нито настоявам някой от родителите да се ваксинира. Според мен това е масова истерия в страната. Отрицателни постове във Facebook с линчуване лично към детската градина, към мен като директор”, добави тя. 

За да спрат атаките, тя вече не изисква декларация. „Държавата определя правилата - ние ги спазваме. Когато излезе заповедта, тя ще бъде поставена на вратата на детската градина и аз ще спазвам наредбите. Има родители, които веднага реагираха и донесоха декларации, но след вчерашната истерия и публичния линч, ние върнахме декларациите на всички”, уточни Вълчева. 

Отново с пост във Facebook тя благодари и на майката, която подаде сигнала до NOVA.

„Благодарим за подадения сигнал в Нова телевизия и за коректното отношение от страна на анонимни родители от детската градина, за чиито деца все още се грижим и ни гледат право в очите”, гласи публикацията.

„Обидно е човек да си води детето за цял ден, 12 часа. Ние сме от 7 до 19 ч. с тези деца. А родителите те гледат и в същото време подават жалби срещу теб”, обясни директорката.

След интервюто с директорката на детската градина договорът на семейството, подало сигнала, е прекратен.