Очаква се до дни цялата страна да влезе в оранжевата зона

Очаква се до дни цялата страна да влезе в оранжевата зона. На прага на новата вълна здравният министър Стойчо Кацаров настоя за спешна актуализация на бюджета. От културния бранш пък вече обсъждат с институциите спасителни варианти при евентуален ръст на болните. Ваксинираните срещу COVID-19 да могат да посещават културни и развлекателни събития, дори и при влошаване на обстановката. Около тази идея се обединиха сряда здравното и културното министерство, както и представители на брашна. Предложението доведе до противоречиви мнения, както в гилдията, така и сред обществото.  Очакванията на здравните власти са до дни страната ни изцяло да попадне в оранжевата зона, а здравния министър заяви, че болниците вече започват да се пълнят.

COVID-19: Италия удължи извънредното положение, въвежда зелени пропуски

Отговорността на хората е водещия фактор, за да не стигнем до нов локдаун, смята здравния министър. Въпрос на дни е всички 28 области в страната да регистрират  заболеваемост над 100 на 100 хиляди. „ Вече сме в сценария на запълване на болничните легла. Няма да допусна това, което се случи миналата година - хора да умират по тротоарите и болниците. Ще наложа и най-строгите мерки, за да не допусна подобно нещо да се случи”, категоричен е здравният министър Стойчо Кацаров.

Според бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов обаче, 6 области в страната вече са навлезли в оранжевата зона, а служебното правителство не спазва плана. „Трябва да има заповеди в тези области за налагането на мерки. Не се спазва решение на българското правителство”, посочи Ангелов.

Във Франция полицаи проверяват клиентите на кафенета за здравни сертификати

В отговор Кацаров обясни, че планът се спазва стриктно: „Напротив, правителството си спазва плана, областите в страната са 28, има още два критерия , по които следим, но преценката си остава на здравния министър”.

С нарастването на случаите от културния бранш предложиха спасителен план за сектора. Ако числото на заболелите расте само ваксинираните да ходят на кино, театър и концерт. 

„Всъщност това са практиките и в Европа”, категорична е Мира Сталева, „София Филм Фест”.

„Нещо повече казаха, че са готови заедно с нас и с Министерство на културата да превърнем това в кампания. Ваксинирайте се като по този начин помогнете на културата”, категоричен е здравният министър.  

Натискът към неваксинираните в САЩ се засилва

Идеята обаче беше посрещната остро от част от културния бранш.  „Това, което смятаме ние обаче за  абсолютно недопустимо е да има разделение или сегрегация между хората на какъвто и да било признак. Културата е социална дейност и тя трябва да бъде достъпна до всички”, заяви Милена Налбантова – Съюз на организациите за любителско изкуство.

„И Кан беше дискриминация и Венеция беше дискриминация, но това е възможността едно голямо културно събитие да се случи с някаква минимална гаранция”, посочва  Мира Сталева, „София Филм Фест”.

Предстои Министерството на културата да обсъди подробно предложението с всички структури в сферата на изкуствата. А според здравния министър е наложителна спешна актуализация на бюджета. Впротивен случай има риск обезщетенията за бизнеса да не могат да се изплатят.