Те са направени по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.

На извънредно открито заседание на временната комисия за разследване на полицейското насилие и подслушванията на протестиращи граждани бяха показани записи от охранителни камери от района пред Министерския съвет.

ПРЕДУПРЕЖДАВАМЕ - КАДРИТЕ СЪДЪРЖАТ НАСИЛИЕ. Видеото е заснето от устройствата за наблюдение под колоните на МС по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.

"Видеоматериалите, укривани от властите в продължение на повече от 1 година, включително от 2 съдебни състава, показват действия на прекомерно полицейско насилие срещу протестиращи граждани", посочват от "Отровното трио".

На видеозаписите се вижда как в продължение на 17 минути, 7 младежи  са влачени, удряни, включително с полицейски палки и хвърляни зад колоните.  Кадрите са търсени са в продължение на повече от година, в крайна сметка са намерени в чекмедже в СДВР, това заяви адвокат Николай Хаджигенов на временната комисия за разследване на полицейско насилие.

Комисията за полицейско насилие на протестите ще иска информация от службите

„Ако тези хора бяха военнопленници, не мисля, че биха се държали така с тях. Най-възрастният сред тях е на 24 години. Видяхте на един мъж до колоните колко време отдели единият полицай да му стъпва по гърба. Това е Евгени Марчев, после лежа 2 седмици в болница”, каза той.

Освен студентът Евгени Марчев, на видеозаписите се виждат и други протестиращи, които са хвърляни зад колоните. „През цялото време полицейски служител се гаври с Цвети, която е по сутиен и е много млада, уплашена и бита”, добави Хаджигенов.

Тези записи Николай Хаджигенов е получил вчера по куриер, изпратен от вътрешния министър Бойко Рашков. „Бойко Рашков изпрати двама човека, които работиха само по това. В крайна сметка го намериха в чекмедже в СДВР”, каза той.

Комисия в НС ще разследва имало ли е полицейско насилие на протестите

Първото искане на кадрите от националната служба за охрана е изпратено още през юли миналата година. „На 14 юли съм изпратил писмо до НСО. Повече от година няма отговор. Прикрити са, защото на тях се вижда престъпление от униформени”, заяви Хаджигенов.

От НСО припомниха, че са предоставили кадрите на СДВР. И завиха за NOVA, че такъв тип лични данни, могат да предоставя единствено на служба за сигурност и обществен ред. Затова искането на адвокат Хаджигенов е срещнало отказ.

„В предишното НС посочих Младен Маринов като виновен. Посочих и Бойко Борисов, защото това е нарочно, ден втори на протеста и това е от нещата, на които ги обучават в Магнаурската школа”, коментира Николай Хаджигенов.

Към момента полицаите от видеозаписите са наказани със забележка. Искането ни за коментар от тогавашния вътрешен министър Младен Маринов беше отклонено. А от ГЕРБ заявиха за NOVA,  че всеки служител, който е превишил правомощията си спрямо закона, трябва да отговаря пред него.

Следващото заседание на Комисията е насрочено за 18 август. Тогава ще бъдат изслушани служители и директори, участвали в използването на СРС-та срещу протестиращи граждани.