Вижте какво разказа тя пред NOVA

Разказ за изкуството, което преминава границите на времето и на пространството. Тази седмица в „Събуди се” Николай Беремлийски ни среща с Габриела фон Хабсбург - внучка на последния австрийски император. 

Ако големите световни династии имат нещо, което ги обединява, то това е инстинктът за оцеляване. Във времена на политически схватки и кървави религиозни войни те успяват да надмогнат трудностите и да затвърдят величието си.

Най-красивите средновековни замъци в Европа (ГАЛЕРИЯ)

И все пак, от всички европейски династии, без съмнение, нито една не е показала по-голяма способност за самосъхранение от хабсбургите. Въпреки вътрешните неразбирателства и конфликтите, нищо не застава на пътя на тази династия към господството над Централна Европа.

Неслучайно историците твърдят, че хабсбургите са първите европейски владетели, основали империя, над която слънцето никога не залязва и където празникът е безкраен. Затова разказва и Габриела Фон Хабсбург – внучка на последния император от рода на Хабсбургите Карл Първи Франц Йосиф  и дъщеря на ерцхерцога на Австро-Унгария Ото фон Хабсбург.

Разчетен артефакт: Император благодари за подкуп

„Основната тема, която обсъждахме всеки ден, беше тази, която най-силно вълнуваше баща ми и близките ми, а именно -политиката. Вземайки предвид факта, че баща ми имаше постоянен интерес към политическата обстановка и следеше всичко, което се случваше по света, нямаше как да си говорим за друго”, казва тя.

Какво още разказа Габриела фон Хабсбург за NOVA гледайте във видеото.

Репортер: Николай Беремлийски