Каменната плоча с надписа се намира край днешно Велико Търново

Сто години след направено откритие, изследователи на римската империя възстановиха каменна плоча с надпис и преведоха текста на нея. Съдържанието е повече от любопитно –император благодари на гражданите си от българските земи за подкупа, който са му дали.

Никополис ад Иструм e най-добре запазения римски град в България, създаден 100 години след Христа край днешно Велико Търново. При първите разкопки, преди век, археолози намират  счупена на парчета и силно обгоряла каменна плоча с надпис от 37 реда. Тя стои консервирана до днес, когато историци решават да я възстановят и преведат. Оказва се, че това е уникален артефакт на повече от 2000 години – императорско писмо.

Археолози откриха златно съкровище край Девня (СНИМКИ)

Писмото на императорите Септимий Север и Каракала до жителите на Никополис ад Иструм е единственото у нас запазено в автентичен вид. В текста император Септимий Север благодари на  жителите на града за дарението от 700 000 денария.

„Това са няколко милиона, все едно. Това е точно подкуп и затова в самия текст е казано: Аз приех тези пари, дадени от добронамерени хора. Тоест, не го приема като подкуп, а подарък”, обяснява  Николай Шаранков – асистент-епиграф от Софийския университет.

Така, гражданите на Никополис се откупват, тъй като преди Септимий да вземе властта те подкрепяли опонента му. Друг интересен факт в съдържанието е политическата лъжа. В това писмо Септимий се изкарва наследник на Марк Аврелий, въпреки че потеклото му е от Африка.

„И извежда по този начин родословието си чак до император Траян – основателя на Никополис и така, самият император се легитимира пред хората с това писмо”, посочва Шаранков.

София се превръща в Древен Рим

От Регионалния музей са експонирали каменното писмо в центъра на древния град, за да е видно и за туристи, и за специалисти.

„Надявам се, че то ще привлече допълнителен интерес, защото много малко са известните императорски писма до наши дни”, заяви Иван Църов – директор на Регионален исторически музей – Велико Търново.

А историческите хроники показват, че по времето на Септимий Север, немалко древни градове в периферията на Рим, като този, бележат подем в развитието си, а империята е най-стабилна.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.