Те ще помагат за охраната на летището в града

Армията на САЩ изпраща още един батальон от около 1000 души, за да подпомогне охраната на летището в Кабул. След като талибаните превзеха властта в страната, в ход е евакуация, която обаче става все по хаотична, предава Асошиейтед прес. Според агенцията американските сили да убили 2 въоръжени лица.

Хаос, жертви и отменени полети на летището в Кабул (ВИДЕО)

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи за изпращането на подкрепленията на брифинг за медиите днес и посочи, че с него се цели да бъде внесен ред в евакуацията.

Отделно от това един от представителите на висшето командване на американската армия се е срещнал лично с високопоставени командири на талибаните. Той призовал дългогодишните врагове на САЩ да не се месят в огромната по мащаб евакуация на летището в Кабул, заяви пред Асошиейтед прес пожелал анонимност американски официален източник.

Ген. Франк Макензи, началник на Централното командване на въоръжените сили на САЩ, е предупредил представителите на талибаните, че ако се наложи, американската армия ще отговори със сила, за да защити летището, каза източникът.

Срещата вчера на Макензи в катарската столица Доха, мястото на вървящи отдавна преговори между политическото ръководство на талибаните, американците и други, подчертава значението на стремителното издигане до властта на талибаните, противника на Америка в 20-годишни боеве, след едноседмично настъпление, при което групировката пое контрола над Афганистан, отбелязва Асошиейтед прес.

Британското министерство на отбраната също съобщи днес, че ще изпрати още 200 военнослужещи в Афганистан, които да подпомогнат евакуацията. С това общият им брой в страната ще достигне 900 души.

Освен това в региона ще бъдат разположени допълнителни британски сили, които при нужда могат да бъдат прехвърлени бързо в Афганистан.

Източник: БТА