Лечението ще бъде амбулаторно

Безплатни лекарства, прегледи и изследвания за пациенти с коронавирус. Това трябва да се случи до две седмици, заявиха от здравното министерство. Целта е да се намали натискът към болниците и повече пациенти да се лекуват вкъщи. На този фон лечебни заведения отчитат все по-голям брой хоспитализирани с инфекцията.

Над 1300 новозаразени с COVID-19 у нас

Директорите на болници ще имат правото сами да решават кога и колко допълнителни COVID места да се разкриват в отделенията. Това стана ясно днес след среща на здравните власти и ръководства на лечебни заведения. Предстои и изготвяне на  софтуер, който да показва в реално време свободните легла в болниците и да не се налага обикаляне от страна на Спешна помощ. По-голяма роля ще имат и личните лекари, които ще провеждат лечението на пациенти с коронавирус по нови правила. А ако откажат, няма да получават бонуса от 1000 лева. 

За да се намали натискът над болничната помощ, трябва спешно да се задейства извънболничната, смятат здравните власти. Това ще стане с нова процедура за лечение на коронавирус. Безплатна за пациентите, парите ще дава НЗОК.

„Ще включва два до три прегледа, които ще се плащат. Ще се плащат и изследванията извън всякакви регулативни стандарти”, заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Касата ще плаща и лекарства като нискомолекулни хепарини и няколко вида антибиотици.

„Разчитаме, че това ще мотивира болни, които са с по-леки симптоми, да се лекуват вкъщи и то ефективно”, обясни д-р Петров.

Общопрактикуващи лекари обаче твърдят, че инфекцията протича непредвидимо и лекуването в домашни условия може да крие голям риск.

„Ние все още нямаме лечение и не можем да контролираме заболяването. Така че дори всеки ден да бъдем в дома, близо до пациента, това може да не повлияе на хода на заболяването. Единствено психологически да повлияем - да е по-спокоен пациентът”, смята д-р Георги Миндов.

По заповед на столичната РЗИ от утре София трябва да разполага с 552 легла за пациенти с коронавирус, от които 40 интензивни. При най-тежката тъмночервена зона леглата вече ще са близо 1 500, от които 200 интензивни. Най-много са определените места в „Пирогов”, ВМА, и „Александровска” болница.

„Определено се усеща настъпването на четвъртата вълна. Реанимационните легла за пациенти за интензивно лечение са 90% заети. Имаме готовност и ще разкрием от утре новите легла по този план”, обясни д-р Петър Грибнев, зам.-директор на „Александровска” болница.

Все повече области влизат в оранжевата зона за разпространение на COVID-19

Остава обаче притеснението кой ще работи в отделенията.

„Персоналът е основният проблем за нас, тъй като много трудно се мотивират хората. Условията са тежки”, обясни д-р Грибнев.

В много области на страната засега има само по една болница, определена за прием на пациенти в оранжевата зона. Такъв е случаят в Хасково, където вече разкриват трето отделение за болните с коронавирус.

„Нещата се развиха доста бурно и бързо. Напливът, миналата седмица особено, беше доста сериозен. Приемането на 10-15 човека на ден е много голяма цифра”, смята д-р Георги Гелов, управител на МБАЛ – Хасково.

Въпреки натиска към болниците, въвеждане на строги ограничения не се предвижда.

„Действително има голяма съпротива срещу всякакво затягане на мерките, но основното за оранжевата зона - намалява капацитетът на заведения и мероприятия. Ще засилим контрола”, заяви д-р Димитър Петров.

А здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че при нова тежка вълна на пандемията „категорично не трябва да се спират плановите операции на пациенти”. Нещо, което досега се случваше при предишните вълни.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА