Най-критична е ситуацията в морските курорти

Все повече области влизат в оранжевата зона за разпространение на коронавируса. Най-критична е ситуацията в морските курорти, а най-много са заболелите в Бургас. От днес в Плевен са в сила нови ограничителни мерки. А Делта вариантът вече доминира в изследваните проби.

България се намира на 20 място по заболеваемост в Европа. Според здравните власти не попадаме в рисковата зона, но областите с ръст на новозараните се увеличават. Към днешна дата те са 14, а най-тревожна е ситуацията по Черноморието.

84 нови случая на Делта варианта у нас от 85 изследвани проби

„Сигурно има два пъти повече население от нормалното, много туристи. Там се събират доста деца на едно място, контролът е изключително труден”, коментира д-р Александър Златанов, зам.-министър на здравеопазването.

За това от здравно министерство разчитат на кризисните щабове да следят и контролират обстановката по региони. В Плевен макар и да не са прекрачили границата на оранжевата зона вече засилват мерките и контрола.

„Изискванията са за масовите събирания да се спазва дистанция, да се слагат маски навън, където не е възможно да се спазва тази дистанция”, обясни кметът на Плевен Георг Спартански.

„Единствената разлика е в това, че засилваме контролната дейност, защото все пак мерките са мерки, ако се изпълняват”, заяви д-р Николай Деков от РЗИ – Плевен.

А на държавно ниво – промяна в мерките засега не се предвижда

„При това развитие на пандемията, когато навлезем в една оранжева зона ако стигнем и до червен, там безспорно ще трябва първо да се уплътнят съществуващите мерки, второ да се наложат и още мерки”, заяви заместник-министърът.

Ситуацията е динамична, а Делта вариантът твърде заразен. Затова обществото трябва да спазва съществуващите ограничения, смята проф. Тодор Кантарджиев.

„Не съм за затваряне, не съм за намаляване на капацитетите на заведенията, но съм за хората да спазват това, което в момента е като мярка. На закрито, много хора – винаги с маска”, заяви проф. Кантарджиев.

От здравното министерство обясниха, че вече работят върху COVID пакет, който да поеме изцяло домашното лечението на здравно осигурените хора.

„Реимбурсирани лекарства от Касата, така че човек ако няма пари в момента, да може да започне веднага лечение. И това е само една малка мярка”, смята д-р Златанов. 

А според експертите новият щам най-много засяга деца и тийнейджъри.

„Това, което не сме го забелязвали нито при уханския, нито при британския вариант, е няколко дни с температура над 38 градуса”, обясни проф. Кантарджиев.

По данни на здравното министерство, засега едва 20 процента от населението е имунизирано.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК